Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Petru Borza „Tezaur Uman Viu” din Obârșa, Tomești, se dedică olăritului de mai bine de 70 de ani

Petru Borza „Tezaur Uman Viu” din Obârșa, Tomești, se dedică olăritului de mai bine de 70 de ani

Cunoscut sub numele de „Pătru lu’ Vălean”, olarul Petru Borza s-a născut pe 6 decembrie 1932 în satul Obârşa, comuna Tomeşti, județul Hunedoara.

Acest meșter se dedică olăritului de mai bine de 70 de ani, în satul în care, în tinerețea sa, peste 60 de familii practicau acest meșteșug. Cele mai multe dintre gospodării își asigurau traiul din această activitate. De asemenea, în comunitate existau și dogari, precum și meșteșugari care extrăgeau ulei din semințele de dovleac.

De ce a primit titlul de „Tezaur Uman Viu”?

Cu o experiență de peste 70 de ani, cunoscut sub numele de „Bunicul Pătru”, acest meșteșugar a luat parte la nenumărate târguri și expoziții organizate de muzeele din România, prezentând produsele realizate în micuțul său atelier din Obârșa. Din mâinile sale au fost create, printre altele, oale pentru lapte, ulcioare pentru apă, ghivece pentru flori și multe alte articole din lut, toate fiind foarte apreciate pentru calitatea lor artistică.

„Cercetările de teren realizate de specialiștii și cercetătorii muzeului în localitatea Obârșa acasă, în atelierul meșterului Borza au demonstrat de-a lungul anilor că acesta este unul dintre meșterii recunoscuți de către comunitate drept creator şi transmițător de elemente ale patrimoniului cultural, în forma şi cu mijloace tradiționale nealterate, așa cum le-a învățat de la înaintași. Considerăm că Petru Borza îndeplinește atât calitățile de purtător, păstrător și creator de patrimoniu, cât și de performer capabil să transmită modelele culturale tradiționale, fiind un exponent autentic al tradiției olăritului tradițional din Țara Zarandului”. Olga POPA Muzeograf, responsabil Colecția ceramică românească Complexul Naţional Muzeal ASTRA, Sibiu

Despre Ceramica Rustică de Obârșa

Ceramica Rustică de Obârșa constituie emblema centrului olarilor tradiționali din Țara Zarandului. Acest meșteșug vechi, transmis din generație în generație, a fost practicat în satul Obârșa încă de la înființarea sa. Ceramica din această regiune se remarcă prin metoda de modelare a vaselor utilitare din lut, de nuanță roșie, ornamentate cu motive geometrice simple și brâuri de inspirație dacică.

De-a lungul decadelor, locuitorii au reușit să obțină un trai decent din aceste activități, schimbând produsele lor pentru bani și alte bunuri necesare gospodăriilor. Obârșenii nu comercializau foarte multe oale, preferând să le ofere la schimb pentru diverse produse, călătorind prin țară cu oalele bine aranjate în căruțele încărcate cu fân. Olarii negociavano cu cumpărătorii pentru a obține mălai, porumb, grâu, făină, cartofi sau, de asemenea, cu alți meșteșugari pentru îmbrăcăminte, brâie sau încălțăminte. În schimbul unei oale, sătenii ofereau olărilor două sau trei măsuri de cereale, depuse în saci.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *