Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Poiana Călineasa, un loc magic din Apuseni, unde din mai în septembrie, moții stau cu animalele în poiană

Poiana Călineasa, un loc magic din Apuseni, unde din mai în septembrie, moții stau cu animalele în poiană

Poiana Călineasa este foarte asemănătoare cu zona Padis: păduri de conifere, pășuni, arbori izolați, mutăturii și animale ce pasc liber. În zona Padiș predomină oile iar în Călineasa vacile și caii.

Sus în Poiana Călineasa se mută moții cu animalele și stau din luna mai – o dată ce a înverzit câmpul până în septembrie când nopțile devin friguroase. Au grije de animale, prelucrează lemnul, fac preparate tradiționale din lapte și fructe de pădure. Este un adevărat orășel cu peste 100 de mutături. Sunt oameni ce vin din: Ghețari, Casa de Piatră, Hănăşeşti, Poiana Horea, Ocoale.

Colibele sunt construite din grinzi și scânduri de lemn pentru a oferii protecție la vânturi și ploi. Înăuntrul lor sătenii și-au adus doar cele necesare traiului peste vară și îngrijirii animalelor.

Pentru că locuiesc 4 – 6 luni pe an în acest loc au ridicat o bisericuță astfel încât să se poată ruga fără a mai coborî până în centrul localităților.

În Poiana Călineasa are loc în fiecare an în 13 iulie “Târgul de la Călineasa” – un eveniment asemanator cu “Târgul de fete de pe muntele Găina” însă de o amploare mult mai mică. La aceasta nedee populară se întâlnesc pentru a petrece oamenii de la mutături și rudele acestora venite în vizită. De obicei găsești aici o scenă pe care se cântă muzică populară și tarabe de unde poți să cumperi mâncare, băutură și produse din zonă.

Pentru turiștii care fac drumeții montane cu cortul în această poiană se găsește un refugiu montan în care se pot adăpostii în caz de condiții severe.

Prin Poiana Călineasa se poate face trecerea din Gârda de sus (AB) în Horea (AB) sau Poiana Horii (CJ). Drumul este asfaltat doar până în Călineasa.

Merită sa urci până aici pentru a te bucura de priveliști spectaculoase cu animale libere ce anima locul. Poți sa te rogi în bisericuța de pe vârful muntelui. Gasești de cumpărat de la localnici fructe proaspete, ciuperci și preparate din lapte.

Obiective turistice în apropiere de Poiana Călineasa

  • Bisericuța din Ocoale – credință în Țara Moților;
  • Peștera Poarta lui Ionele – colonie de lilieci și portal gigantic;
  • Bisericuța din Călineasa – mai aproape de cer;
  • Ghețarul Scărișoara – gheață de acum 10000 de ani ce păstrează fragmente de plante și animale din acele vremuri.

Cum ajung?

Pornind din Gârda de sus, urmați drumul comunal ce urcă pe lângă Valea Gârda Seacă. După 1 kilometru faceți dreapta pe Valea Ordancușei. Veți trece pe lângă Poarta lui Ionele și prin Cheile Ordancușii. Continuați tot pe drumul asfaltat până se deschide la dreapta un nou drum asfaltat cu un mic indicator “Poiana Călineasa”. De aici mai aveți încă 5 kilometrii pe drum asfaltat pănă la Bisericuța din Călineasa. Este un drum îngust de munte recent asfaltat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *