Primăriile din Cluj-Napoca și comunele Apahida, Baciu, Bonțida, Gârbău și Jucu s-au asociat oficial pentru realizarea trenului metropolitan! 9 avize mai sunt necesare pentru aprobare!
Luni, 30 septembrie, în cadrul ședinței extraordinare de Consiliu local a fost aprobată ȋncheierea Acordului de asociere privind realizarea în parteneriat a procedurilor de achiziție publică necesare implementării proiectului ”Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca –Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida”- etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj.
Astfel, Primăria continuă proiectul de realizare a Trenului Metropolitan care reprezintă unul dintre obiectivele majore de infrastructură cuprinse în strategia de dezvoltare a Clujului care se desfășoară pe teritoriul a șase unități administrativ-teritoriale: municipiul Cluj-Napoca și comunele Apahida, Baciu, Bonțida, Gârbău și Jucu, cu un traseu de 48,8 km, 23 de stații și o remiză.
Emil Boc a anunțat construcția a alte două pasaje rutiere subterane: unul pe strada Fabricii de Zahăr pentru eliminarea barierei, și unul la Podul IRA, care va facilita legătura dintre metrou și trenul metropolitan.
„De asemenea, pe raza municipiului Cluj-Napoca, se realizează un pasaj rutier subteran pe strada Fabricii de Zahăr pentru a asigura fluența circulației, să nu se mai oprească mașinile la barieră.
Nu în ultimul rând, vom avea un pasaj subteran la IRA, care asigură legătura cu stația de metrou, pentru a putea asigura conectivitatea cu Bulevardul Muncii. Știți bine că metroul vine din Florești până la Podul Ira, unde se ramifică – o ramură spre Bulevardul Muncii, una spre Iulius Mall și Sopor, – iar aici cobori din metrou, urci în trenul metropolitan și mergi mai departe spre Aeroport, spre Apahida, Jucu, Bonțida și așa mai departe. Acolo este un punct intermodal extrem de important, cum este de altfel conectarea dintre gară și aeroport. Ai coborât în gară de oriunde ai veni, urci în trenul metropolitan și poți merge spre aeroport”, a mai arătat Emil Boc.
Primarul Emil Boc a mai menționat că mai sunt așteptate doar 9 din cele 40 de avize pentru proiect, fiind necesare încă două ședințe de consiliu local pentru aprobarea parteneriatului cu CFR și pentru avizarea indicatorilor tehnico-economici. Finanțarea pentru tren metropolitan urmează să fie asigurată din fonduri europene.
„Vom mai avea încă două ședințe de consiliu local pentru a aproba, într-una dintre ele, acordul de parteneriat cu CFR-ul pentru implementarea proiectului și ultima, finală, de aprobare a indicatorilor tehnico-economici în vederea depunerii proiectului. Am avut 35 de avize solicitate inițial, iar pe parcursul obținerii acestora, ni s-au cerut avize suplimentare, ajungând în total 40. În acest moment mai avem de obținut doar 9 avize din cele 40. Să sperăm că ordinul de ministru pentru trenul metropolitan va fi emis cât mai repede cu putință pentru includerea oficială a proiectului în planurile ministerului Transporturilor, cu asigurarea acestei finanțări europene despre care am vorbit”, a mai arătat Emil Boc.