Proiect depus de consilierii USR din Beiuș: Spitalul Municipal Episcop Nicolae Popoviciu, NU Popovici
Consilierii locali USR din Beiuș, Emil Popa și Sorin Briscan, au depus joi, 27 iulie, un proiect de hotărâre pentru a corecta o eroare veche, care nu face deloc cinste Beiușului și care datează de 30 de ani: Numele episcopului Nicolae Popoviciu a fost trecut greșit în acte, intenționat sau nu, atunci când a fost rebotezat spitalul în anul 1993. Așa că, de atunci, după ce au „mâncat” litera „u” din nume, spitalul a rămas Popovici.
„Este curios cum, într-un oraș cu educație și școli de prestigiu, în toată această perioadă n-am auzit să se fi făcut niciun demers pentru a se corecta numele episcopului Nicolae Popoviciu din denumirea spitalului ținând cont că numele s-a dat în semn de omagiu pentru aportul pe care episcopul l-a adus la dezvoltarea Beiușului. Vă reamintesc că distinsul prelat a construit la Beiuș un internat de fete inaugurat în 1939, care este azi clădirea Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu”. Apoi, în anul 1943, din grijă față de copiii orfani de război, episcopul Nicolae Popoviciu începe construirea unui orfelinat la Beiuș care este azi clădirea actualului spital. Totodată episcopul instituie și un sistem de ajutorare a celor loviți de calamități și nenorociri fiind foarte apropiat de oamenii săraci.
Așadar, cum s-a ajuns aici? În baza Ordinului Ministerului Sănătății nr. 524 din 13.05.1993 s-a schimbat denumirea instituției din Spitalul Unificat Teritorial Beiuș în Spitalul Orășenesc „Episcop N. Popovici” Beiuș, iar mai apoi, când s-ar fi putut corecta eroarea, prin dispoziția 390 din 24 septembrie 2004 a Direcției de Sănătate Publică Bihor, s-a schimbat din nou numele în Spitalul Municipal „Episcop N. Popovici” Beiuș. Dar numele spitalului municipal din Beiuș trebuie să fie scris corect, după personalitatea al cărei nume îl poartă, deoarece spitalul are un rol important în comunitatea locală și în sistemul de sănătate publică din zonă, iar numele corect va asigura o identitate clară și coerentă a spitalului și va contribui la consolidarea încrederii în serviciile oferite de acesta.
Așadar, vă rog să rețineți că este vorba despre episcopul Nicolae Popoviciu, nu Nicolae Popovici și așa trebuie să se numească și spitalul!” au precizat consilierii USR din Beiuș.