Proiectul de 1 miliard de euro din Apuseni avansează: Două firme au depus oferte pentru studiul de fezabilitate al hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti

Ministerul Energiei a demarat proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa – Lăpuşteşti, prin intermediul Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE).
Proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa – Lăpuşteşti reprezintă o etapă esenţială în consolidarea infrastructurii energetice a României şi va contribui semnificativ la creşterea competitivităţii pe piaţa europeană de energie, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„După ani de zile în care încrederea multora în acest proiect se pierduse, depunerea ofertelor pentru studiul de fezabilitate reprezintă momentul cheie prin care domeniul energetic românesc trece la o altă etapă, cea a proiectelor mari.
Proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa – Lăpuşteşti reprezintă o etapă esenţială în consolidarea infrastructurii energetice a României.
Această investiţie strategică nu doar că va spori securitatea energetică a ţării, dar va contribui semnificativ la dezvoltarea durabilă şi la creşterea competitivităţii pe piaţa europeană de energie, în contextul creşterii accelerate a capacităţilor de producţie intermitentă de energie verde (solar şi eolian).
Suntem hotărâţi să continuăm să sprijinim astfel de proiecte care aduc beneficii pe termen lung pentru toţi cetăţenii prin energie sigură, la un preţ corect şi cât mai verde”, a declarat Sebastian Burduja, într-un comunicat al Ministerului Energiei.
Reacţia ministrului vine după anunţul de marţi al Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), potrivit căruia două companii au depus oferte în cadrul procedurii de licitaţie pentru realizarea Studiului de Fezabilitate şi Documentaţiei tehnico-economice aferente obiectivului de investiţii Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa – Lăpuşteşti.
Istoricul proiectului uriaș din Apuseni
Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești, „proiectul de suflet” al ministrului Energiei Sebastian Burduja, a suferit un eșec, prin anularea licitației pentru un nou studiu de fezabilitate, însă nimeni nu a fost tras la răspundere pentru asta.
Licitația a fost lansată Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE SA, companie deținută de Ministerul Energiei, condusă de o persoană care a avut și are atât de multe funcții la stat încât a fost nevoit să completeze peste 150 de declarații de avere și de interese, în 15 ani.
În 2015, și-ar fi manifestat interesul pentru proiect cinci companii chineze, iar trei dintre acestea au trecut de etapa de precalificare, însă orice discuție s-a blocat aici.
Deoarece nu și-a găsit utilitatea, proiectul a fost suspendat în 2016, însă a fost reluat în 2017 de guvernul de atunci și introdus în programele de guvernare care au urmat. În 2020, fostul ministru al energiei Virgil Popescu a spus că proiectul va fi scos din strategia energetică deoarece nu se justifică economic. Însă, nici atunci nu a dispărut cu totul proiectul, deoarece un an mai târziu, patru companii coreene s-ar fi arătat interesate de investiție. Nici de data aceasta nu au avut vreun succes discuțiile.