Regionalizarea „rupe harta”. Din 41 județe rămân 12? Oradea va înghiți Baia Mare? Crișana peste Maramureș?

Propunerea de reorganizare teritorială a României, lansată de fostul deputat USR Tudor Benga, a reaprins dezbaterea privind împărțirea administrativă a țării. Conform acestei viziuni, județele Bihor, Satu Mare și Maramureș ar urma să fie unite într-o nouă regiune numită „Crișana Maramureș”, cu peste 1,3 milioane de locuitori. Însă, dincolo de cifre și hărți, se naște o întrebare firească: cum vor reacționa locuitorii acestor județe la o asemenea schimbare?
„Harta aceasta cu 12 județe este propunerea mea de reorganizare teritorială a României. Este de altfel singurul proiect de lege pe subiect depus și dezbătut legislativ în România în mai bine de un deceniu. USR-ul a depus la rândul său un proiect de lege în toamna anului trecut, însă l-a retras din circuitul legislativ imediat ce s-a terminat campania electorală, motiv pentru care nivi nu a mai ajuns la vreo dezbatere sau vot în plenul nici uneia din camerele Parlamentului” își explica proiectul legislativ, deputatul Tudor Benga.


Noua regiune „Crișana Maramureș” ar aduce laolaltă orașe cu identități puternice și istorii diferite. Oradea, un pol de dezvoltare economică și infrastructurală, ar putea deveni centrul administrativ al regiunii, ceea ce ridică o problemă sensibilă: va fi Baia Mare eclipsată și marginalizată?
Maramureșenii au o identitate aparte, puternic legată de tradiții, cultură și o istorie distinctă. Ideea că această regiune ar putea fi dominată de Crișana, cu Oradea drept capitală neoficială, ar putea genera rezistență în rândul localnicilor. Deja, în trecut, Maramureșul s-a simțit ignorat în dezvoltarea infrastructurii, iar o astfel de reorganizare ar putea alimenta temeri legate de centralizarea resurselor și deciziilor în favoarea Bihorului.
Pe de altă parte, există și argumente favorabile: o regiune mai mare ar putea atrage fonduri europene mai consistente, iar Oradea, deja un model de succes în atragerea investițiilor, ar putea deveni un motor economic și pentru Maramureș și Satu Mare. Însă întrebarea rămâne: va fi o relație de parteneriat sau una de subordonare?
Satu Mare, situat între Bihor și Maramureș, ar putea juca rolul unui arbitru în această ecuație. Cu o economie bazată pe industrie și agricultură, dar și cu o comunitate maghiară semnificativă, Satu Mare ar putea avea rezerve față de o subordonare față de Oradea sau Baia Mare. Dacă deciziile administrative se vor lua departe de oraș, locuitorii s-ar putea simți marginalizați, iar reprezentarea lor în structurile regionale ar deveni o problemă politică sensibilă.
Deocamdată, propunerea lui Tudor Benga este doar o variantă teoretică, dar ridică o problemă importantă: România are nevoie de o reformă administrativă, însă aceasta trebuie să fie bine gândită și să țină cont de identitățile locale. Reacția locuitorilor din Bihor, Satu Mare și Maramureș va depinde de modul în care sunt consultați și de beneficiile reale pe care această schimbare le-ar aduce.
Până atunci, întrebarea rămâne: va fi această regiune un parteneriat echilibrat sau un teren de luptă între Crișana și Maramureș?
Găsiți AICI întregul proiect de lege inclusiv parcursul sau integral prin circuitul legislativ – click AICI !
O idee inovatoare care isca discutii ample intre judete. Poate ca unirea a 2 judete ar fi mai benefica.Nu se poate ca 2 judete bi nord cu o populatie mica sa aibe aceleasi pretentii ca Moldova centru unde sunt 4 judete si populatie dubla.Fizic/geografic nu ar fi rau, dar sa vina USR si sa spuna cam care ar fi orasele resedinta de regiune si cum va fi bugetul impartit.Asa e usor sa tragi cu creionul pe harta dar cum se vede impartirea efectiva abugetului.
O dată cu desființarea mineritului Maramureș a fost uitat din toate proiectele posibile la nivel de țară. Maramureșul a ajuns pe mâna unor infractori, analfabeti care nu vor altceva decât sa se îmbogățească ei și familii lor
O propunere de tot … nu rezolvați problemele administrative prin a schimba județele, hai să gândim în țara asta puțin și cu capul. Încercăm să rezolvăm o problemă prin a o acoperi cu ceva nou…că tare bine a funcționat în ultimii 30 de ani.
Până la urmă care vor fi regiunile? Cum se vor uni, care cu care? In trecut am văzut și alte variante de comasari?
Da ..de ce nu ar fi partea administrativă la Baia Mare dacă tot vor să unească cele trei județe? E…e cam greu pentru Oradea deoarece ei vor să fie lângă cașcaval! I-au găsit pe proștii din Maramureș ,Satu Mare deoarece cu Timiș și cu Arad nu le ține!
Maramureșul ar trebui să rămână o regiune de sine stătătoare pentru că maramureșenii sunt prea mândri pentru restul. Sunt plecat din tâmpenia aia de județ de aproape 10 ani și nu regret o secundă, până și Satu Mare a ajuns să fie mai dezvoltat. Voi să dormiți și să clociți acolo în balta voastră. Mult succes!
Pfuuu ce frumos ar fi ca Oradea sa se unească cu Arad și Timișoara, poate chiar și cu Clujul… asa ar fi o regiune/mega judet de top în țară.
Atât Baia Mare cat și Arad,sunt orașe mici,cât despre cașcaval, miroase bine în Oradea!
Oradea si judetul BH are o dezvoltare consolidata si o infrastructura rutiera tot mai buna si care se apropie tot mai mult de ceea ce admiri cand pleci in „vest”. Marele minus sunt salariile care sunt printre cele mai mici din tara. Dar se va rezolva si asta deoarece dezvoltarea pe care a cunoscut-o in ultimii ani ar trebui sa aduca si mari investitori (locuri de munca bine platite). Un inceput timid este…Nokian, Stihl, vezi asocierea Sinteza cu americanii pt electroliti, si altele
Cândva era impartita tata in regiuni, apoi s a produs unirea, oare dezbinarea face bine cuiva? Devide et impera….pe bucati e mai usor…
Uite un motiv sa scoatem Geografia din programa scolara, sa nu ne mai incurce:
Aradul a fost dintotdeauna ardelean, nu banatean. USR-ul asta buclucas numai de șotii se tine.
Zona metropolitana București trebuie sa rămână singura și sa fie al 13 lea.
Este imperios necesară o restructurare administrativă! Propun să înceapă cu mutarea capitalei la Alba Iulia!!! Gândește-te cu atenție la avantajele social- politice în actuala conjunctură . Iar ziua națională sărbătorită în ziua intrării lui Mihai I Viteazul in Alba Iulia, data care ar valida tara noastră că una dintre cele mai vechi țări europene! Să se organizeze o amplă și serioasă dezbatere națională fără ingerințe exterioare! Doamne ajuta -i și pe români! Vă mulțumesc.
Stați liniștiți, în Romania orice schimbare menită să reducă din cheltuielile administrării statului se face greu și, în final duce la creșterea cheltuielilor
Domnul ZBenga sa stea cuminte langa mama Elena, sa nu se agite prea tare.
De când avem județul HS? Cine scrie acest articol nu cunoaște geografie?
Ori ca în acest proiect ori altfel, o reducere a aparatului administrativ (care și asa este supradimensionat) ar fi benefică. Inclusiv reprezentarea în parlament ar trebui restructurată, fiind arhisuficient un parlament monocameral cu cel mult 5 reprezentanți per regiune. O țară de dimensiunile României chiar nu are nevoie de mai mulți.
Pentru cineva din Borșa, dacă ar trebui să-și rezolve orice fel de probleme, ar trebui să se deplaseze tumna până la Oradea! Oare s-au gândit bine? Și până la Baia Mare este mult, dar apoi până la Oradea!
Cel mai corect ar fi să fie capitala la mijloc! Nu-i musai să fie cel mai mare oraș!
Și în momentul de față administrația e un mare rahat,de la Sighet trebuie să mergi la Baia mare pentru orice problemă sau amărâtă de hârtie (65 km).
Cu noua dezorganizare va trebui să mergem la Oradea (250 km)???
Ce mai inventați că să bateți joc de popor???
Știe deșteptul care a venit cu ideea că Sighet -Oradea faci înconjurul lumii cu trenul?
În urma împărțirii am avea un singur consiliu zonal ? Taxele și impozitele s-ar centraliza și gestiona pe zone ? Atunci cu cat mai putini prefecți , consilieri și slugile aferente acestora cu atât mai bine pentru noi .Ma întreb împăraților de la Bucale dacă nu-i deranjează.Eu nu cred !
Prin modelul propus se îndepărtează adm.de cetățean, ceea ce nu e normal. Eu spun că trebuie făcută reorganizarea u.a.t.- comune și orașe în interiorul jud. și redus nr. funcționarilor prin digitalizsre.
Noua regionalizare va produce haos și nemulțumiri în masă.
Nu e cazul să facem experimente!