Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Rezervația Naturală Detunata Goală, un unicat geologic în România, este perla turistică a Munților Metaliferi

Rezervația Naturală Detunata Goală, un unicat geologic în România, este perla turistică a Munților Metaliferi

Rezervația Naturală Detunata Goală, un unicat geologic în România, este perla turistică a Munților Metaliferi, arată Consiliul Județean Alba.

„Rezervația Naturală Detunata Goală este o arie protejată de interes național de interes geologic şi geomorfologic, situată pe teritoriul administrativ al comunei Bucium.

Detunata Goală face parte din aria de manifestare a vulcanismului din Munţii Apuseni, ce s-a manifestat în Munţii Metaliferi spre sfârşitul perioadei de înălţare în pannonian – cuaternar inferior.

Rezervatia constituie un unicat geologic în România, datorită coloanelor de bazalt cu formă de prismă hexagonală. Are o suprafaţă de 24 de hectare și coloanele acesteia se întind pe o lungime de circa 600 de metri, iar peretele de stâncă are înălțimea de 75 metri.

Detunata goală împreună cu sora sa, Detunata flocoasă reprezintă două dintre cele mai importante puncte de atracție turistică ale județului Alba.

În afară de coloanele impresionante de bazalt, printre stâncile de bazalt putem găsi mica ferigă rară (𝑊𝑜𝑜𝑑𝑠𝑖𝑎 𝑖𝑙𝑣𝑒𝑛𝑠𝑖𝑠), precum şi Crinul lui Janka (𝐿𝑖𝑙𝑖𝑢𝑚 𝑗𝑎𝑛𝑘𝑎𝑒) – element balcanic, iar pe culmea interfluvială apar tufe izolate de ienupăr” prezintă rezervația cei de la Consiliul Județean Alba.

Căi de acces: pe DN 74 Alba Iulia – Abrud până la Bucium Cerbu, apoi pe DJ 107I, până în Bucium Şasa, de unde se pătrunde pe un drum nemodernizat ce urmăreşte fundul Văii Şasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *