Satul unic unde au trăit haiducii, „urmașii dacilor”. Turiștii ajung rar în satul izolat din Poiana Ruscă
Oamenii din anumite sate din Munții Apuseni, Șureanu și Poiana Ruscă au fost adesea considerați „urmașii dacilor” datorită tradițiilor străvechi care s-au păstrat de-a lungul timpului în aceste comunități. De asemenea, pe teritoriile lor s-au descoperit diverse vestigii arheologice.
Aurul din regiune, invaziile otomane și necesitatea de a găsi ascunzători inaccesibile au fost motivele care au dus la înființarea acestor sate izolate și pitorești din județul Hunedoara, amplasate în locuri greu de atins.
Satul Meria, situat în Munții Poiana Ruscă, în județul Hunedoara, ar fi fost o așezare de haiduci, care obișnuiau să jefuiască locurile din Țara Hațegului, aflate dincolo de munți. Satul este situat deasupra luncii și a Cheilor Cernei, la o distanță de 50 km de orașul Hunedoara.
„Tradiția spune că în vechime era un sat format mai mult din colibe de fugari, lotri (n.r.: hoț de codru) și hoți și chiar țigani retrași la scuteală în acest ascunziș, de unde se scoboreau prin Țara Hațegului și prin Banat ca să fure și să prădeze și apoi, încărcați de câștigul acestei urâte meserii, se întorceau iar la odihnă și trai fără de griji și fără de frica de a fi urmăriți de panduri, care nu știau drumul prin codrii pustii ce vor fi fost atunci sau se temeau de măciuca ce ușor le-o puteau îndoi pe spinare acești hoțomani îndrăzneți”, a povestit preotul Jacob Radu, în „Istoria vicariatului greco-catolic din Țara Hațegului” (1909), potrivit adevarul.ro