Șipoș: Lucrările la amenajările hidroenergetice au fost blocate de mai multe ONG-uri, susținute de USR
Mai multe amenajări hidroenergetice începute în România în urmă cu peste trei decenii au rămas încă nefinalizate. Deși unele lucrări au avansat semnificativ, lipsa resurselor financiare, modificările aduse planurilor inițiale și acțiunile legale inițiate de grupurile ecologiste au blocat finalizarea acestora.
Liderul AUR Cluj, Cristian Șipoș, consideră că respectivele proiecte pot revitaliza sistemul energetic din România: „Zece astfel de obiective energetice sunt în această situație – amenajarea hidroenergetică (AHE) a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbești, AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu – Avrig, AHE Pașcani pe râul Siret, AHE Răstolnița, AHE Surduc Siriu, AHE a râului Siret pe sectorul Cosmești – Movileni, Complexul Hidrotehnic și Energetic Cerna Motru Tismana, Etapa a – II-a, AHE a râului Olt pe sectorul Izbiceni – Dunăre și CHE Islaz, AHE Cerna Belareca, precum și valorificarea potențialului energetic solar din zona Sadova-Dăbuleni, Dolj – UAT Sadova. Atât unele ONG-uri cât și partidul USR au făcut tot ce au putut să blocheze sistemul energetic românesc!”.
Exemple de hidrocentrale blocate de activiști cu larga susținere a USR:
- Hidroelectrica, din 2024, a anunțat că reia lucrările la amenajarea hidroelectrică de la Bumbești-Livezeni, care au fost finalizate în proporție de 90% dar care au fost oprite în 2017 de Curtea de Apel București, la solicitarea mai multor ONG-uri de mediu.
- Un alt exemplu de hidrocentală blocată de activiști – de doi ani, lucrările de amenajare a lacului de acumulare Mihăileni, din Hunedoara, au fost oprite, în urma proceselor deschide de activiștii de mediu – Decizie a Tribunalului Cluj: Barajul de la Mihăileni a fost ridicat fără autorizație! Declic a depus o plângere penală împotriva ministrului Mediului și a companiei Apele Române, după ce au recepționat și inaugurat barajul de la Mihăileni!
Mai mult, în situația de la Hunedoara și sprijinul USR a fost fără echivoc, dovadă vie fiind textul unei moțiuni USR contra Ministrului Mediului.
„Este cât se poate de clar că atât mai multe ONG-uri, unele cu finanțare străină, cât și USR, au blocat finalizarea unor obiective de infrastructură energetică, vitale pentru România. Am încredere că președintele AUR – George Simion va lua taurul de coarne după ce va ajunge președinte și va reporni lucrările la toate amenajările hidroenergetice din România” a mai declarat Cristian Șipoș, candidat al AUR la Senatul României.
Care sunt principalele măsuri în domeniul energiei ale lui George Simion și ale partidului AUR după ce vor prelua guvernarea României?
- Finalizăm proiectele de modernizare a sistemului energetic național de transport al energiei electrice, asigurând astfel o rețea robustă și eficientă pentru a susține dezvoltarea economică a României.
- Prin investiții strategice și ample lucrări de extindere și întărire a infrastructurii, aceste proiecte esențiale nu doar că vor stabiliza sistemul energetic, dar vor și facilita tranziția către un mix energetic durabil și sustenabil, reflectând angajamentul nostru față de securitatea energetică.
- România beneficiază de un potenţial ridicat al resurselor hidroenergetice. Totuși, pe fondul reglementărilor de protecție a mediului, potențialul tehnico-economic amenajabil a scăzut. Finalizarea proiectelor de construcție hidroenergetică este esențială pentru reducerea deficitului energetic al României și pentru creșterea independenței energetice a țării.
- Proiectul CHEAP Tarnița-Lăpuștești, cu o putere de 1000MW, de exemplu, ar putea stabiliza capacitatea de regenerabilă a Sistemului Energetic Național, facilitând integrarea unor noi capacități regenerabile. Investițiile în capacitatea de stocare a energiei sunt fundamentale pentru menținerea stabilității și rezilienței rețelei naționale în contextul creșterii intermitenței surselor regenerabile și depășirii capacităților transfrontaliere.
CMF:11240014