Statuia lui Avram Iancu, mutată în Câmpeni din Târgu Mureș, după Dictatul de la Viena
Statuia lui Avram Iancu a fost o sculptură ecvestră de bronz, amplasată în centrul oraşului Târgu Mureş , în Piaţa Regele Ferdinand (astăzi Piaţa Trandafirilor), pe locul în care se află în prezent Statuia ostaşului român. Statuia, opera sculptorului Ion Dimitriu-Bârlad, a fost definitivată în cursul anului 1927 şi a fost dezvelită în 10 mai 1930. După doar 10 ani, din dorinţa de a salva statuia de urmările cedării Ardealului, conform Dictatului de la Viena, statuia lui Avram Iancu a fost mutată la Câmpeni , în judeţul Alba , împreună cu Statuia ostaşului român (aceeaşi soartă a avut şi Monumentul latinităţii, fiind mutat la Turda).
La 10 ani după dezvelirea statuii, prin Dictatul de la Viena, Transilvania a fost nevoită să cedeze o mare parte din teritoriul său Ungariei. În acest condiţii, mai mulţi intelectuali români, îngrijoraţi fiind de soarta monumentelor care cinsteau aspecte din istoria românilor, au hotărât să strămute 3 din monumentele importante din centrul oraşului Târgu Mureş: statuia lui Avram Iancu, Statuia Ostaşului Român şi Monumentul Latinităţii. Primele două au fost duse în localitatea Câmpeni din judeţul Alba, localitate simbol pentru viaţa lui Avram Iancu – în timpul revoluţiei de la 1848-1849 aici a avut cartierul general revoluţionarul român.
Statuia ecvestră a lui „Avram Iancu”(înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice ale judeţului Alba, elaborată de Ministerul Culturii si Cultelor din România în anul 2004).
Sursele istorice dovedesc faotul că Avram Iancu nu este o figură acceptabilă în Transilvania, fiind dovedit că a ordonat uciderea în masă a maghiarilor în mai multe localități din comitatul Alba inferior și Mureș, care nu erau angrenați în revoluția maghiară de la 1848. Nu știu cum ar privi moții o statuie a lui Hatvani Imre sau a lui Vasvári Pál în centrul Albei Iulia ori Abrud la care ar trebui să ducă jerbe de flori în fiecare an.