Tezaure umane vii din Apuseni: Fierarul Drînda din Măguri, carbunarul Bordea din Muntele Rece și țesătoarea Tripon din Negreni
Celebrată anual în data de 17 octombrie, începând din anul 2013, la nivel naţional, Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial marchează importanţa acordată patrimoniului cultural imaterial şi ataşamentul ţării noastre faţă de valorile promovate de Convenţia pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.
Din anul 2010 până în prezent peste 100 de români au primit din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale titlul de „Tezaur Uman Viu”, o inițiativă UNESCO. În urma demersurilor realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Clujul dețin următoarele titluri de „Tezaur Uman Viu” din zona montană a județului:
- fierarul Simion Drînda din Măguri;
- carbunarul Iosif Bordea din Muntele Rece;
- țesătoarea Viorica Tripon din Negreni;
Cercetările intreprinse în ultimii ani conduc la concluzia că în subzonele teritoriului judeţului Cluj se găsește încă un bogat patrimoniu folcloric tradiţional, atât în stare vie, dar și latentă. Urme clare şi adânci ale existenţei acestui patrimoniu se mai găsesc în prezent în multe localităţi ale judeţului, cu predilecţie în satele de munte. Acolo se păstrează şi astăzi în stare bună de conservare costumele tradiţionale, obiceiurile locale, limbajul arhaic şi încă mai pot fi admirate case construite în vechiul stil arhitectural.
Marea parte a bogatului tezaur informativ în domeniul culturii populare este deţinută de populaţia satelor, formată în general din persoane conservatoare, ce îndrăgesc trecutul satului, fiindcă face parte din viața lor.