Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Toamnă colorată la cetatea medievală Mălăiești. A fost construită de o familie nobiliară românească în plină stăpânire maghiară!

Toamnă colorată la cetatea medievală Mălăiești. A fost construită de o familie nobiliară românească în plină stăpânire maghiară!

Cetatea Mălăiești, un complex de monumente istorice situat în satul Mălăiești, comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara, în Transilvania, a fost construită de cnejii din zonă la sfârșitul secolului al XIV-lea.

Această fortificație avea rolul de a apăra împotriva familiilor rivale și era capabilă să facă față unor atacuri moderate. Construită de familia Sărăcin, nobili ce dețineau terenuri în zona Sălașului de Sus, cetatea a început ca un turn-locuință cu patru etaje, la care, în secolul al XV-lea, s-au adăugat ziduri de apărare în formă eliptică.

O nouă intervenție a avut loc în a doua parte a secolului al XVI-lea, când s-au inițiat lucrări pentru adăugarea a patru bastioane cu forme poligonale neregulate, precum și creșterea în înălțime a turnului și a zidurilor ovale. În urma acestor modificări, fortificația a devenit un adevărat palat, integrând în zidurile sale și elemente arhitectonice de inspirație romană. Din păcate, multe dintre acestea s-au deteriorat de-a lungul timpului, astfel că până în prezent a supraviețuit doar turnul-donjon.

Referirile la cetate în documentele istorice datează abia din anul 1613, când, după moartea ultimului moștenitor pe linie masculină al familiei Sărăcin, aceasta a fost donată altor nobili de către principele Gabriel Bethlen.

Accesul la cetate se face virând dreapta din DN 66 în localitatea Ohaba de sub Piatră, în direcția Retezat. După ce străbatem localitățile Sălașu de Jos și Sălașu de Sus, ajungem în satul ce poartă numele cetății. Panourile informative ne îndrumă să virăm stânga pe o străduță, printre casele îngrijite de munte, iar după aproape un kilometru și jumătate, ajungem într-o parcare amenajată lângă turn. Amplasarea colinară a cetății îi conferă un rol protector asupra întregii comunități. De asemenea, telescopul recent instalat în turn transformă această veche așezare într-un veritabil observator astronomic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *