Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Toamnă nebun de frumoasă în Țara Zarandului: Apele termale de la Vața Băi, Muzeul Aurului, Podul Grohotului și Schitul Bujoara printre atracțiile zonei

Toamnă nebun de frumoasă în Țara Zarandului: Apele termale de la Vața Băi, Muzeul Aurului, Podul  Grohotului și Schitul Bujoara printre atracțiile zonei

Complexul Vața Băi este situat în depresiunea Zarandului, pe valea Crișului Alb, într-o zonă cu dealuri înalte și ape vindecătoare. Basmele românești vorbesc adesea despre această apă ca elixir al sănatății, frumuseții și tinereții. Apele termale de la Vața Băi sunt bogate în calciu, sulf, sodiu și magneziu.

Complexul Vața Băi găzduiește în incintă 3 hoteluri, 2 restaurante, un bar cu terasă, ștrand, centru de sănătate, mai multe terenuri de sport, toate integrate într-un frumos parc dendrologic vechi de peste 100 de ani.

În zonă, de la buna dispoziție din complex și după o zi de tratement și relaxare puteți vizita:

Schitul Bujoara

Schitul Bujoara este o bisericuță de lemn construită cu acoperiș din foiță de aur pe dealul Bujoara, în jurul căreia se afla mai multe construcţii, monumente și cruci, precum și locul de naștere al părintelui Arsenie Boca.

Drumul Regelui

DJ 707 zis și „Drumul Regelui” are o importanță deosebită pe harta rutieră a Țării Zarandului, deoarece creează legatura între două obiective turistice majore, Castelul Regal de la Săvârșin și stațiunea balneară Vața de Jos și implicit Valea Mureșului de Valea Crișului.

Drumul a fost construit în perioada postbelică din ordinul Majestății Sale Regele Mihai I al României, fiind inițial pavat în intregime cu piatră cubică.

Muzeul Aurului

Muzeul Aurului din Brad a luat ființă în 1896 când un geolog neamț a strâns câteva piese găsite în minele din zonă. În cursul anilor la Muzeul aurului de la Brad s-a adunat cea mai mare colecție de piese din aur nativ din Europa. Remarcabile sunt exponatele cu aur nativ, originare din Munții Metaliferi. Printre formele cele mai spectaculoase sunt steagul dacilor, șopârlele din aur și un cristal pentagonal, unic în lume. Colecția are peste 1.300 de exponate din aur găsite în minele din țară și din toată lumea. Niciunul din exponate nu a fost prelucrat de vreun meșter aurar sau bijutier, acesta fiind unul dintre elementele speciale care definesc unicitatea Muzeului. Acesta a fost renovat timp de 5 ani și redeschis publicului în decembrie 2012.

Expoziția Zestrea Apusenilor

Expoziția etnografică „Zestrea Apusenilor” din comuna Vața de Jos transpune orice vizitator în perioada de început a secolului XX, într-o casă tradițională din Țara Zarandului.

Podul natural Grohot

Podul natural de la Grohot este o rezervație naturală de tip geologic de categoria a III-a din România (monument al naturii), în suprafață de 1 ha, situată pe valea Uibăreștilor, pe teritoriul satului Grohot, comuna Bulzeștii de Sus, la aproximativ 15 km de Țebea.

Muntele Găina

Muntele Găina este o grupă montană a Munților Apuseni aparținând de lanțul muntos al Carpaților Occidentali. Aici are loc celebrul Târg de fete de pe Muntele Găina.

Cel mai înalt vârf este Vârful Găina, de 1.486 m.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *