Toamnă superbă în Retezat: Trasee montane de o zi pe care le puteți parcurge înainte de ploile toamnei!
Munții Retezat fac parte din Carpații Meridionali, în grupa montană Retezat-Godeanu. Aceștia sunt delimitați la est de depresiunile Petroșani, la nord de Depresiunea Hațeg, la vest de Râul Mare și la sud de Jiul de Vest. Munții Retezat sunt înconjurați de Munții Țarcu la vest, Munții Godeanu la sud-vest și Munții Vâlcan la sud.
Zona cea mai reprezentativă a masivului este formată în principal din roci cristaline și se numește Retezatul Mare; partea de sud, caracterizată printr-un relief variat și mase semnificative de calcar, se denumește Retezatul Mic. Aceste două sectoare se unesc în apropierea lacului Bucura.
În zona Carpaților Meridionali, în grupul Munților Retezat, poți explora la pas câteva dintre cele mai spectaculoase trasee montane de o zi din România:
Traseul Poiana Pelegii – Gura Apei
Durată estimată pentru traseul de o zi în Munții Retezat: 3.5 – 4 ore
Acest traseu este recomandat doar în sezonul estival. Când te îndrepți spre Gura Apei prin Poiana Pelegii, trebuie să urmezi marcajul „Cerc Albastru” prin albia Scocului, până ajungi la Scocul Stânuleți.
Apoi, traseul te duce la Lunca Berhinei, unde vei observa intersecția cu alte trasee montane (spre Șaua Soarbele și Lacul Bucura).
După ce treci podul, urmează o porțiune de drum de aproximativ 1.5 km, până ajungi în Poiana Rotundă. Continuând pe drumul ce ocolește pârâul Cascadelor, urmezi un defileu impresionant unde poți admira cascadele formate de Lăpușnicul Mare.
Pe măsură ce cobori spre capătul defileului, la un moment dat te vei întâlni cu cele două râuri importante de pe acest traseu – Lăpușnicul Mare și Lăpușnicul Mic – iar după confluența acestora se află lacul de acumulare Gura Apei.
Traseul Legătura Râușor – Lacul Ștevia – Vârful Retezat
Durată estimată pentru traseul de o zi în Munții Retezat: 4 – 4.5 ore
Acest traseu marcat cu „Bandă Roșie” leagă Stațiunea Râușor de Vârful Retezat, având opțiunea de a vizita Lacul Ștevia. Este recomandat să parcurgi acest traseu doar în lunile de vară.
În perioada de iarnă, secțiunea dintre Lacul Ștevia, Șaua Lolaia și Vârful Retezat poate fi periculoasă. Drumul spre unul dintre cei mai înalți munți ai Carpaților românești durează aproximativ 5 ore (6.1 km / urcare 1.220 m) și are un grad mediu de dificultate.