Trei busturi ale lui Avram Iancu au fost inaugurate într-o singură zi în trei localități din Transilvania
Trei busturi ale lui Avram Iancu au fost inaugurate într-o singură zi în trei localități din Transilvania – Petroșani (Hunedoara), Vulcan (Hunedoara) și comuna Jucu (Cluj) în anul în care se comemorează 200 de ani de la nașterea Craiului Munților Apuseni, Avram Iancu.
Evenimentul este unul astral, fiind probabil o zi unică în istoria României, când se inaugurează deodată trei busturi ale marelui erou român ardelean și în general oricărui alt personaj istoric român.
Președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România, Tiberiu Groza, apreciază la rându-i că data de 15 septembrie a fost un moment unic în istoria României: „Trei busturi ale lui Avram Iancu au fost inaugurate într-o singură zi în trei localități din Transilvania și asta în anul când sărbătorim 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu. Este un moment unic în istoria României ca trei busturi ale lui Avram Iancu să fie inaugurate, dezvelite, deodată. Evenimentele dedicate memorie lui Avram Iancu și a tuturor eroilor români sunt o datorie pentru noi. Sper ca până la finalul anului, tot mai multe astfel de momente să onoreze personalitatea lui Avram Iancu iar membri Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România vor participa la toate aceste activități.
De asemenea, la fiecare dezvelire Societatea „Avram Iancu” din România a oferit celor prezenți câte 100 de exemplare din Biografia lui Avram Iancu scrisă de Iosif Șterca Șuluțiu, colegul din copilărie și școala a lui Avram Iancu, în 1897, la comemorarea a 25 de ani de la moartea eroului”
Astfel, alături de membrii Filialei Valea Jiului a Societății Cultural – Patriotice ,,Avram Iancu” din România și membri ai filialei din Aiud, în frunte cu profesorul Victor Bercea, primarul din Petroșani – Tiberiu Iacob-Ridzi a dezvelit bustul eroului nostru național, Avram Iancu, amplasat în parcul pieței centrale care, de duminică, îi poartă numele.
„Prin acest gest ne arătam recunoștința față de figura marcantă a Crăișorului Munților, față de meritele excepționale ale acestuia în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc .
Nu putem să privim România de astăzi fără să ne gândim la sacrificiul străluciților noștri înaintași, al celor care au pus patriotismul, iubirea de neam și țară, năzuințele de libertate și unitate ale poporului român mai presus de interesul propriu chiar și cu prețul vieții.
Suntem datori să ducem mai departe, cu onestitate și credință, imensa moștenire pe care ne-a lăsat-o Avram Iancu, suntem datori să îi împlinim ”Testamentul”, să demonstrăm că sacrificiul său nu a fost zadarnic” a declarat Tiberiu Iacob-Ridzi.
Nici primarul din Vulcan, Cristian Merisanu, nu s-a lăsat mai prejos și a realizat la rându-i un bust superb cu Avram Iancu, cel care prin lupta sa a dat imbold mișcării românești din Ardeal.
Bustul Crăișorului Munților este amplasat în Parcul din Vulcan care-i poartă numele, de altfel, „Avram Iancu”.
Tot duminică, 15 septembrie, un bust al Crăișorului Munților – Avram Iancu a fost dezvelit în comuna Jucu.
Inițiativa amplasării unui bust al lui Avram Iancu a venit în anul aniversării a 200 de ani de la nașterea eroului de la Revoluția din 1848-1849 din Munții Apuseni, o idee lăudabilă a primarului Dorel Pojar.
„Iată-ne astăzi la un moment solemn. Momentul în care Avram Iancu este nu numai în inimile noastre, ci el ne veghează de aici, de la Jucu, din inima Transilvaniei, a Clujului, orașul unde Crăișorul Munților s-a desăvârșit ca om.
Iancu este mai mult decât un personaj istoric, este un spirit, o trăire aparte care a reverberat în inimile multor români. El i-a însuflețit pe români în revoluția din 1848-1849, dar și după moartea sa. Marșul lui Iancu a fost îndemnul la luptă al unui neam al său ecou răsunând din pieptul soldaților români până în 1918, când Marea Unire nu reprezintă altceva decât implinirea unui vis al lui Avram Iancu, care atât de frumos spunea: ” ”Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd naţiunea mea fericită”
De astăzi, acest simbol este cu noi printre noi și poate, mai mult ca oricând, pote, fie și numai pentru o clipă, ar trebui să cugetăm la curajul, demnitatea, clarviziunea și forța pe care un tânăr de doar 24 de ani a avut-o în Revoluția Pașoptistă, devenind, de departe, simbolul nepereche al vitejiei românilor din Transilvania” a declarat Dorel Pojar.
La eveniment, din partea Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România au participat secretarul general Fănica Moldova și președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” Cluj-Napoca, profesorul Irimie Popa.
„Avram Iancu este nu numai un erou, este un simbol. El însuflețește la 200 de ani de la nașterea sa românii, constituind și astăzi un exemplu al unui crez care ne este indispensabil. Puterea Iancului Mare, ca simbol este de natură să ne țină pe calea devenirii noastre ca popor. Orice popor are nevoie de simboluri, de valori în care să creadă, de rădăcini prin care, din trecut, să-și găsească sensul și seva prezentaului și a viitorului.
Avram Iancu, la Abrud, la Cluj, la Târgu-Mureș, la Blaj sau la Bălgrad, a fost un român învățat care la o vârstă fragedă, de doar 24 de ani, neîmpliniți s-a comportat ca un general veritabil. A fost adeptul conviețuirii în armonie cu celelalte națiuni din ardeal, a avut un spirit multicultural. Totuși, când răbdarea unei națiuni oprimate a ajuns precum cuțitul la os, Iancu a pus pumnul în pieptul furtunii, a ridicat masele de români la luptă.
De astăzi, la Jucu, aici unde trăiesc în armonie români și maghiari, Avram Iancu, iată, va veghea, parcă, din acest loc, asupra tuturor jucanilor, aici, la răspântie de drumuri, întru nerătăcirea noastră colectivă, a unei comunități și a unei națiuni care prin duhul Iancului își găsește sensul.
Jucu, la poale de Feleac, în lunca Someșului, de astăzi a intrat sub protecția lui Avram Iancu! Trăiască duhul lui Iancu!” a declarat de la fața locului moțul Irimie Popa.
Cine a fost Avram Iancu?
Avram Iancu (1824-1872) a fost un lider important al mișcării de eliberare națională a românilor din Transilvania în perioada Revoluției de la 1848.
Născut într-o familie de țărani români în Apuseni, Avram Iancu a fost educat la Cluj și a lucrat ca avocat. În timpul Revoluției de la 1848, el a organizat și condus mișcările revoluționare în Transilvania, luptând pentru drepturile și autonomia românilor, în contextul unei regiuni aflate sub stăpânirea Imperiului Austriac și confruntată cu conflicte etnice și naționale.
Iancu a fost un lider carismatic și a reușit să mobilizeze masele de români pentru cauza lor. După înfrângerea revoluției și reprimarea mișcărilor de către autoritățile imperiale, Avram Iancu a fost nevoit să se retragă în munți și a trăit o viață dificilă. A murit în 1872 în condiții relativ sărace și a fost uitat de contemporanii săi, dar a fost recunoscut ulterior ca o figură importantă în istoria națională a României.