Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Turn Eiffel a fost realizat după o tehnologie inventată de un român. Inginerul este mai cunoscut în Franţa decît în ţara unde s-a născut!

Turn Eiffel a fost realizat după o tehnologie inventată de un român. Inginerul este mai cunoscut în Franţa decît în ţara unde s-a născut!

Puțini oameni știu că emblematicul Turn Eiffel din Paris a fost construit folosind o tehnologie dezvoltată în România de inginerul Gheorghe Panculescu.

După ce a absolvit Universitatea Politehnică din Zurich, Panculescu a început să colaboreze cu compania Eiffel, grație recomandării faimosului scriitor Vasile Alecsandri.

În 1878, inginerul s-a întors în țară pentru a contribui la construcția căii ferate București-Predeal.

În acea perioadă, el a inventat un sistem inovator de îmbinare a traverselor feroviare, care a revoluționat domeniul construcțiilor metalice. Prin metoda sa de montare a șinelor pe traversă, fără a lăsa spațiu în sistemul căii ferate, Panculescu a reușit să finalizeze proiectul mult mai repede decât era planificat, într-un an, în loc de cei aproape cinci ani stipulați în contract.

 Panculescu l-a găzduit pe Gustave Eiffel

Impresionat de inovația inginerului român, Gustave Eiffel a călătorit special la Vălenii de Munte pentru a-l întâlni pe Panculescu, care urma să devină inspector general al Căilor Ferate Române. Eiffel dorea să observe tehnologia pe care acesta o utiliza pentru montarea căii ferate. În 1879, în locuința în care acum se află Muzeul Nicolae Iorga, Panculescu l-a găzduit pe Eiffel, care a fost impresionat de genialitatea invenției românești. În această întâlnire, Gustave Eiffel, ce urma să devină o personalitate renumită, i-a împărtășit gazdei sale planurile pentru un turn nemaivăzut, destinat Expoziției Universale din 1889 de la Paris.

Cei doi au purtat discuții despre adaptarea tehnicii lui Panculescu la construcția turnului, folosind subansamble metalice realizate la sol și ensuite asamblate pe parcursul ridicării structurii. Un aspect interesant este că destinele celor doi ingineri s-au încheiat în același an, 1922.

 Cunoscut în Franţa, anonim în România

Profesorul Eugen Stănescu de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie se numără printre puținii cercetători care s-au dedicat explorării acestui episod inedit. A efectuat o vizită în Franța pentru a analiza recunoașterea aportului inginerului român la construcția emblematicului simbol al orașului Paris. Studiind documentele relevante din acea perioadă, profesorul a descoperit un studiu intitulat „Communication sur les travaux de la tour de 300 m”, datat 1887, în care renumitul inginer Alexandre Gustave Eiffel menționează că turnul ce îi poartă numele nu ar fi fost posibil fără inovațiile tehnice introduse de inginerul român Gheorghe Panculescu în construcția tronsonului de cale ferată București-Predeal.

Din păcate, numele acestui român este mult mai bine cunoscut în Franța decât în țara sa natală. Doar datorită insistențelor profesorului Stănescu, o școală generală din Vălenii de Munte a fost denumită în onoarea inginerului Panculescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *