(VIDEO – Antena 3) Cum s-a ajuns ca afacerea cu aurul să fie declarată neprofitabilă în România?
Astăzi vă prezentăm un material video documentar despre cum s-a distrus industria minieră din Munții Apuseni, zona Alba, zona Brad (Hunedoara).
Materialul este realizat de jurnaliștii de la Antena 3 și prezentat în emisiunea „Descoperiți”
mesajul transmis în introducerea (titlul) acestui material/anchetă jurnalistică (opinie personală) este unul eronat „cum s-au ajuns că afacerea cu aurul să fie declarată neprofitabilă în România” , ci mai degrabă trebuia lansată întrebarea (sub directa coordonare și anchetă ale organelor/instituțiilor abilitate din România) ; cum s-au permis ca industria extracției și a procesării aurului din România să devină o afacere pentru anumite persoane/personaje și interese personale sau de grup ?
Mihai Goţiu :
–-„ALERTĂ: CE SE ÎNTÂMPLĂ LA ROȘIA MONTANĂ. În timpul nopții de sâmbătă spre duminică, o parte din locuitorii din Roșia Montană au fost evacuați din cauza apariției unei fisuri (găuri) în barajul iazului Tăul Mare (informații au apărut deja în presă).
Pentru cei care m-au contactat îngrijorați (atât din localitate, cât și alți cetățeni). Din discuțiile cu câțiva dintr-o localnici, cea mai mare parte erau supărați/aveau temeri legate de faptul că ”autoritățile nu fac nimic”, ”că se așteaptă evaluări ale experților”, ”că nu se poate ajunge cu motopompe de mare capacitate în zonă”.
În jurul orei 10.20, am discutat cu Raed Arafat, care mi-a dat asigurări că prima motopompă de mare capacitate (de 10.000 de litri/minut) ar fi reușit deja să ajungă și ar fi început deja evacuarea apei din tău (momentan nu am cum să verific informația), urmând ca alte trei-patru motopompe d mare capacitate să fie duse și activate să evacueze apa pentru ”reducerea riscului”. Șeful ISU a spus că principala problemă e accesul, care se face pe un drum moale, prin partea superioară a tăului, motopompele fiind trase cu un buldozer. În momentul discuției, mai erau așteptate expertize și urma o nouă discuție la Primăria Roșia Montană. Voi reveni când voi avea informații noi.
PS. Tăul Mare e un lac artificial, construit în perioada exploatărilor de aur. Apa din aceste lacuri era folosită pentru activarea șteampurilor de tocare a minerului și spălare a aurului.
PS.2. Văd că un fost prim-ministru, plagiator de felul lui, Victor Ponta, s-a și băgat în seamă, postând o aberație pe pagina de Facebook. ”Erau niste protestatari care “Salvau Rosia Montana” pana in 2014 ; pe urma nu i-a mai durut nici in cot de viata oamenilor de acolo , nici de faptul ca lacurile contaminate in urma cu zeci de ani si abandonate asa sub presiune “protestatarilor de mediu” reprezinta un pericol urias pentru intreaga natura din zona si pentru viata oamenilor”, a scris Ponta.
Alo, domnule prim-plagiator al țării: 1. tăurile sunt pline cu apă, nu ”contaminate”, spre deosebire de barajul care s-ar fi construit în cazul proiectului minier, plin de cianuri și alte metale toxice. 2. lacurile nu sunt ”abandonate”, ci în responsabilitatea autorităților locale și a Apelor Române – da, instituțiile alea pline de super-competenți cu diplome la fel de reale precum cea a ta de doctor, și unde n-au ajuns pe pile tot felul de ”experți” care nu știu care e malul stâng și care cel drept al unui curs de apă. 3. protestatarii de care vă legați au spus exact asta: orice exploatare minieră vine cu riscuri pe zeci și sute de ani după ce minele se închid, și nu știu cum naiba ne-am putea permite riscurile unui mega-baraj plin cu cianuri, dacă nu le putem gestiona nici măcar pe cele ale unor acumulări cu apă de zeci și de sute de ori mai mici…
Surse foto: Dorin Găldău via Opinia Transilvană, ISU și arhiva personală”