(VIDEO) Bisericile de lemn din Bihor, o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie
Ruta Bisericilor de Lemn din Bihor este o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie și de evenimente istorice din județul Bihor, cu scopul de a evidenția esența spiritului românesc comunitar și a creatvității sale artistice, regăsită în bagajul decorativ, pictural și conceptual al acestora.
Ctitoriile obștești, colective, realizate între secolele XI-XVIII, reflectă continuitatea în condiţiile socio-economice și politice în care au trăit bihorenii, nevoiţi să lupte pentru a-şi păstra identitatea.
Ruta pornește din Oradea spre biserica de lemn din Gheghie, comuna Aușeu, continuă cu biserica de lemn din Beznea și biserica de lemn din Valea Crișului, ultimele două aflate în Bratca, comună situată în ecodestinația Pădurea Craiului, la granița cu județul Cluj și foarte aproape de județul Sălaj.
Ruta culturală face legătura cu Parcul Natural Apuseni, continuând spre sud, prin Platoul Carstic Damiș, Zona Roșia, Beiuș spre biserica de lemn de la Fânațe, comuna Câmpani, aflată la granița cu județul Alba. Călătoria se încheie la Mănăstirea Izbuc, comuna Cărpinet, situată în Munții Codru Moma, la granița cu județele Arad și Hunedoara.
Experiența culturală este completată de obiectivele naturale impresionante, de gastronomia locală, la care se adaugă activitățile organizate profesionist de operatori turistici precum și de confortul oferit de pensiunile din vecinătatea monumentelor de patrimoniu.
Toate aceste valori ale artei populare româneşti, ale credinței creștine ortodoxe și ale experiențelor de ecoturism au contribuit la realizarea unei Rute Culturale a Bisericilor de Lemn din Bihor, pe care dorim să o extindem la nivel național, prin includerea județelor care dețin străvechi lăcașuri de cult creștine.