(VIDEO) Cum se lucrează la modernizarea căii ferate Cluj – Oradea? Sunt întârzieri? Băltărețu verifică din teren lucrările!

Electrificarea și modernizarea liniei feroviare dintre Cluj-Napoca și Episcopia Bihor este unul dintre cele mai semnificative proiecte de infrastructură feroviară din Nord-Vestul României. Proiectul, cu un buget de 7,6 miliarde de lei, va crea o a doua „poartă feroviară modernă” către Vest, conform declarațiilor CFR Infrastructură.
Distanța dintre Cluj-Napoca și Oradea va fi parcursă în două ore la finalizarea proiectului.
Două ore și 14 minute – în acest interval orar va putea fi parcursă distanța dintre Cluj-Napoca și Frontiera Ungaria, odată cu modernizarea și electrificarea liniei de cale ferată, potrivit CFR Infrastructură.
Înainte de începerea lucrărilor de modernizare, viteza de circulație a trenurilor pe tronsonul Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor era de 65 km/h – 85 km/h pe cea mai mare parte a traseului. După finalizarea lucrărilor, viteza maximă va crește la 120 km/h-160 km/h, iar durata călătoriei între Cluj Napoca și Episcopia Bihor va fi de 2h și 14 min pentru un tren IR, iar un tren RE va parcurge distanța dintre Cluj Napoca și Oradea în cca 2h și 20 min.
Finalizarea celor patru contracte asociate acestui traseu este prevăzută pentru anii 2026-2027. Recent, deputatul Viorel Băltărețu a decis verificarea acestor lucrări și în acest context a realizat și un video pentru a prezenta situația clujenilor și bihorenilor în special.
Deputatul USR a constatat câteva întârzieri ale proiectului și probleme ivite, cum ar fi de exemplu, speța gării din Poieni.
@viorel.baltaretu Modernizare și electrificare cale ferată Cluj – Oradea, stadiul lucrărilor iulie 2024 Pasajul de la Tăietura Turcului încă neclară soluția Gara din Poieni – e sau nu clădire de patrimoniu Aghireșu – statia de alimentare #tren #infrastructura #electrificareclujoradea #pnrr #transport #cfr ♬ sunet original – Viorel Băltărețu