Viitura de pe Dunăre care a inundat Budapesta ajunge și în România! Ce localități ar putea avea probleme?
Falezele din Budapesta, care în mod normal sunt pline de turiști, sunt acum inundate de apele crescute ale Dunării. Cu toate acestea, acest fenomen nu îi descurajează pe cei curioși, fie că sunt localnici sau vizitatori, care se apropie de zonele afectate pentru a captura imagini rar întâlnite în capitala Ungariei în ultimul deceniu.
Mii de oameni au așteptat încă din dimineața de vineri apariția viituri anunțate pe fluviul care trece prin Budapesta. Podurile și zonele înalte ale falezelor au fost pline de turiști, dornici să asiste la această calamitate.
În diverse locuri, accesul la faleză a devenit complicat, deoarece străzile din vecinătatea malului Dunării au fost inundate și închise publicului. Apa a acoperit semafoarele și indicatoarele rutiere, un semn evident că fluviul a depășit cu mult limita de inundație. Terasele, care altădată erau aglomerate, amplasate în zone celebre ale orașului, sunt acum complet înconjurate de apă, care a ajuns până la zidurile unor clădiri istorice cunoscute, precum Palatul Parlamentului.
În România, autoritățile organizează mii de saci de nisip pe care îi vor trimite în regiunile unde Dunărea ar putea cauza dificultăți.
Debitul fluviului la intrarea în țară este în creștere, iar se estimează că viitura care afectează acum capitala Ungariei va ajunge la noi în aproximativ 8-9 zile. Ministerul Mediului a solicitat repararea de urgență a tuturor digurilor de protecție care au fost afectate.
Pe Brațul Borcea, în apropierea orașului Fetești, Dunărea a erodat serios malul și a slăbit structura digului. Muncitorii desemnați să intervină au la dispoziție șapte zile pentru a-l întări.