Voicu Ienci: Avem fanatici dilii in ambele tabere. Problema e ca fanatismul a cuprins paturile sociale cu nivel de educatie superior

Cateva concluzii de etapa:
– Realitatea TV si Anca Alexandrescu sunt la nivelul Digi24, Antena 3 si Mihai Gâdea. Nici o diferenta in modul in care trateaza adevarul atunci cand e vorba de construit si argumentat propriul narativ, sunt la fel si atunci cand vine vorba de violenta gesturilor si limbajului;
– in tabara suveranista avem aceiasi analfabeti, incompetenti si oportunisti ca in cealalta tabara, personaje care in relatia cu partenerul nostru strategic -SUA, sunt gata sa o dea cotita si sa devina anti- la orice nuantare a pozitiei lui Trump. Azi cu el, maine cu Palestina, poimaine cu China, saptamana viitoare cu Putin si impotriva astora rearanjati;
– avem fanatici dilii in ambele tabere. Problema e ca fanatismul, manifestarea publica a acestuia in ambele cazuri, a cuprins paturile sociale cu nivel de educatie superior, incrancenarea se vede mai ales acolo;
– toti moftangiii si toate gospodinele au devenit experti in geopolitica, necontand ca nu au deschis o carte in viata lor sau ca nu pot vizualiza in minte harta lumii cat de cat, iar de cunostinte de istorie, economie, filozofie, etc nici nu mai are rost sa discutam;
– perceptia publicului despre suveranism se petrece in cheia extremei stangi. Si pro-europenistii useristi sau reperisti, si dacii lui Georgescu spera la revolutii sociale, de confiscare sau redistribuire a proprietatii, la justitia extrema si cat mai in public, la rasturnarea exact a bazelor libertatii. Liderii lor, mai perversi, mentin echivocul afirmatiilor, dar lasa sa se subinteleaga asta in substrat -daca venim noi, va rupem pe voi;
– oficial si recunoscut pe mapamond, Romania nu mai este democratie, ci „regim hibrid”. O spune o entitate ce se ocupa in mod prodigios si onest de astfel de analize. In esenta, asta inseamna ca functionarea in spirit democratic a institutiilor a devenit doar o aparenta, ca deciziile nu mai sunt rezultatul dezbaterii in societate si parlament, ci al unor structuri si grupuri oculte si ierarhice paralele cu structurile democratice, ca toata lumea stie si intelege acest lucru, se comporta ca atare dar pastreaza tacerea si aparenta. Mai inseamna ca frica individuala a inlocuit vointa libera in societate.
Vedeti ca Emilia Sercan are o analiza misto de tot pe tema asta. Merita sa o cautati si sa o cititi, pentru ca veti sistematiza ce stiti deja fiecare.
– componenta civila a puterii a abdicat in favoarea celei militarizate. Echipa de trista amintire a punerii in scena a spectacolului catuselor de la inceputul deceniului trecut revine cu aplomb, dar mai putin credibil, mai prost si pe graba regizat. Asta nu poate insemna decat un singur lucru: se tem, spaima e mare de tot. De ce anume se tem?
Nu de rusi, in nici un caz, altfel nu ar face prin activitatea lor sa slabeasca si sa vulnerabilizeze societatea in halul in care o fac zilele acestea, cand imprastie revolta sociala si spaimele paralizante. Probabil sa ascunda si sa previna descoperirea faptelor unor indivizi, care sub oranduirea Biden aveau aparenta unei imunitati vesnice. Altfel nu imi pot explica, nu are sens.
Teama de rusi e mai mult despre ce anume pot ei pune la dispozitia americanilor -dovezi in legatura cu implicatiile unor personaje in razboiul ucrainean.
– REarming Europe si Stand with Ukraine de la Bruxelles sunt doar expresia unor entitati intrate in criza si degringolada, amenintate cu irelevanta.
Nu se va intampla nimic, nu vor reusi nici macar cat au reusit in pandemie. Statele europene trebuie sa isi rezolve problemele economice acute spre grave inainte de problemele de securitate, asadar nu au cum sa dezvolte un plan coerent si realizabil pentru o viitoare armata europeana.
Ce pot face e sa isi intareasca intr-o masura modesta propriile armate prin investitii in resursa militara umana si in armament, in infrastructura conexa. In rest, raman la dispozitia SUA. Trump stie foarte bine asta. O stie si Putin si de aceea ignora agitatia si lucreaza concret la stabilirea propriei intelegeri cu America.
Cand o tara ca Franta incepe sa vorbeasca despre propriul arsenal nuclear ca argument, inseamna ca este in corzi rau de tot.
Are rost sa ne reamintim la ce presiune politica, diplomatica, militara si economica era supusa Rusia in 2023-2024? Putin s-a abtinut sa scoata porumbelul nuclear pe gura in mod sistematic, nelasandu-l decat in ocazii rarisime si exceptionale fata de dramatismul propriei situatii.
– Ucraina se trezeste greu in noua paradigma geopolitica, iar asazisul ajutor european -doar declarativ si prea putin concret, ii prelungeste niste dileme inutile si daunatoare. Finalul este anuntat deja, nu poate suferi imbunatatiri, ci doar deteriorari. Probabil decizia va fi fortata dinspre armata si servicii -singurele care pot sa isi asume decizii realiste, bazate pe cunoastere obiectiva;
– dictatul bruxellez este doar temporar. Va cunoaste o perioada de exacerbare, dupa care se va replia natural si va disparea, intrucat ii lipsesc resursele suficiente si adecvate. Intre Rusia si America nu ai cum sa opui rezistenta tu, Europa, iar Chinei ii lipseste infrastructura de tot felul in aceasta zona ca sa se poata implica decisiv;
– Romania trebuie sa taca si sa mearga pe burta, sa isi refaca legatura incepand chiar de la firul ierbii cu partenerul strategic, care ii asigura securitatea, sa se inarmeze multumind in felul asta si Washingtonul si Bruxelles-ul, adormindu-le pe ambele.
Trei ar fi masurile imediate:
1. Demiterea urgenta a ambasadorului Romaniei in SUA.
2. Promovarea in politica externa a propriului interes de inarmare in dauna solicitarilor de ajutor direct pentru Ucraina, iar in plan intern refacerea imediata a lantului de productie elementar pentru aparare.
3. Alegerea lui Victor Ponta presedinte. Are toate calitatile si defectele personale necesare functiei in acest moment al Romaniei, detine mult mai multe parghii diplomatice decat orice alt candidat, in toate directiile, este mai mult tranzactional decat rigid in abordare si nu se impiedica de vreo valoare morala in plan international, care sa ii afecteze interesul pe care il reprezinta, stie sa isi adapteze ideologic discursul si sa mentina o ambiguitate necesara momentului si pozitionarii Romaniei in ansamblul problemei geopolitice.
Despre Voicu Ienci
Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.
Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie