Voicu Ienci: S-a născut „problema românească”

România se află în cea mai puternică și distructivă criză politică și de securitate națională de la revoluția din ’89. Legătura dintre instituțiile puterii politice și națiune a fost ruptă definitiv, Constituția a fost anulată de facto, orice încredere între baza socială și leadershipul instituțional a fost spulberată.
În plan internațional, România devine o problemă de dezbatere și conflict deschis între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, un spațiu de tranșare a geopoliticii actuale, alături de Ucraina. În acest context, nu exclud ca sensibilitatea creată în contextul negocierii păcii ucrainiene să fie exploatată de Rusia cu rezultate excelente.
Ce urmează? Greu de spus.
Ne putem aștepta la reacții dure ale SUA față de UE, în primul rând, la crearea unei „probleme românești” care să devină motiv de dispută într-un context mai larg, al gestiunii raporturilor de putere de o parte și de alta a Atlanticului.
Trump este imprevizibil și mă pot aștepta ca acest conflict să fie transferat și exacerbat chiar in interiorul NATO. Orice comportament nedemocratic al unui guvern partener în Alianța Nord-Atlantică și orice complicitate a instituțiilor europene sau a statelor vestice devine argument pentru retragerea SUA din alianță, scânteia unui foc mai mare, dar anticipat oarecum de ultimele poziționări ale lui Elon Musk pe această temă.
Până la urmă, SUA au nevoie de un motiv pentru a pune „arma atomica” pe masa UE -reconsiderarea propriului statut de membru NATO și a întregului sistem de securitate continental asigurat de americani.
În plan intern îmi este groază de ce se poate întâmpla -de la revolte la intervenții și arestări pentru intimidare. Cert e că alegerile viitoare, fără Călin Georgescu, devin profund ilegitime în percepția publică, lucru ce se va reflecta pe termen lung în instabilitate politică și socială, posibil cu forme de manifestare morbide și profund dăunătoare.
Odată declanșate evenimentele, sistemul nu mai are altă variantă decât sa continue, instaurând o adevărată stare de asediu asupra propriului popor, bazată pe decizia, influența și acțiunea instituțiilor de forță, cu toate consecințele -de la acte de injustiție la alte încălcari repetate ale Constituției, restrângeri de drepturi și libertăți, instaurarea unui regim autoritar și discreționar.
În România, în această seară democrația și-a dat oficial obștescul sfârșit, cu prețul unei vulnerabilizări a corpului social și instituțiilor egală cu o breșă absolută în securitatea statului român.
România nu mai este stat, ci o problemă de dispută și negociere geopolitică. S-a născut „problema românească”.
Despre Voicu Ienci
Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.
Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie