Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Voicu Ienci: Summit-ul de la Riad pe intelesul tuturor

Voicu Ienci: Summit-ul de la Riad pe intelesul tuturor

Vreme de trei ani, Statele Unite ale Americii s-au comportat mai mult decat un aliat si sustinator al Ucrainei in conflictul cu Rusia, de facto fiind principala parte a conflictului.

Intr-un razboi, cel care furnizeaza resursa politica, mediatica, financiara, knowhow-ul, informatia, comunicatiile, tehnica militara, logistica, sustinerea functionarii statale si economice a partii declarate a conflictului este, de fapt, esential si covarsitor cobeligerant -ori in Ucraina, Statele Unite ale Americii au fost principalul furnizor al tuturor acestor lucruri.

Faptul ca America nu a ajuns in mod declarat parte oficiala a conflictului se datoreaza unei practici exersate si consacrate a razboiului rece dintre marile puteri nucleare -SUA si URSS: cei doi desfasoara confruntarea economic, informational, mediatic sau prin state proxi angajate in conflict cald, dar niciodata printr-un razboi direct, care ar putea implica, in mod natural, armele nucleare.

Asadar, statutul necombatant al Americii in conflictul ucrainean a reprezentat un eufemism diplomatic, o fictiune de evitare a unor implicatii juridice, acceptata si de rusi, carora acest lucru le facilita rezolvarea unei intregi serii de probleme si dileme.

Asta nu inseamna ca increderea intre cei doi mari nu a fost distrusa, cu atat mai mult cu cat logica atacului Rusiei in Ucraina s-a bazat mai putin pe actiunile Ucrainei si, in esenta, pe pericolul eforturilor de extindere a NATO intreprinse -in principal si determinant, de partea americana.

Asadar, atitudinea Rusiei, ostentatia cu care solicita o intelegere in primul rand cu SUA, este consecinta directa si fireasca a unei stari de facto.

Negarea ei constanta de catre administratia Biden o reprezinta doar o chestiune de aparenta, necesara impiedicarii escaladarii unui conflict.

Negarea ei de catre statele europene si conservarea aparentei unui conflict exclusiv ruso-ucrainean tine de masuri de precautie privind deznodamantul militar al conflictului, cat si de promovarea europenilor ca viitori mediatori si facilitatori ai unei paci, din care Europa sa aiba de castigat atat in relatia cu Rusia, dar mai ales in relatia cu SUA.

Prin urmare, avem de a face cu o situatie in care tot satul stie despre adulter, mai putin si aparent sotul, care si el cunoaste, dar se face ca ploua.

Presedintele Trump, inca de la inceputul conflictului, pe tot timpul administratiei democrate, a inteles sa abordeze starea de lucruri creata in 2022 sub alte aspecte si in alta logica, promitand constant sa schimbe paradigma confruntarii in una a pacii si cooperarii.

A fost contraoferta lui la solutia democratilor, adresata in primul rand propriei natiuni impovarata cu o noua si costisitoare problema. A fost promisiunea schimbarii unei politici, promisiune bazata pe:

-reconfigurarea cheltuielilor publice;

-relansarea economiei americane;

-recunoasterea interesului primordial al Americii in competitia pentru suprematia mondiala cu o China ajunsa sa ameninte argumentele economice si militare americane.

Succesul viziunii trumpiste in alegerile prezidentiale din 2024 a fost urmat, printre altele, de implementarea noii paradigme anuntate si inceperea procesului de realizare a pacii, de stingere definitiva a conflictului din Ucraina.

Acest proces reprezinta, in prima faza si in primul rand, o MODIFICARE A STATUTULUI AMERICII DIN COBELIGERANT DE FACTO IN MEDIATOR.

Ce inseamna mediator? Cateva lucruri esentiale:

-persoana de INCREDERE pentru ambele parti,

-negociator,

-GARANT ca ceea ce se promite in negocieri se va si face -GARANT AL PACII CONVENITE.

Cu atat mai mult cu cat una dintre partile declarate ale conflictului este in evidenta restrangere pe front si cu resursele secatuite, ceea ce necesita mai mult transformarii cobeligerantului de facto in mediator si garant este reprezentat de RECASTIGAREA INCREDERII INTRE SUA SI RUSIA.

Numai pe incredere recastigata se poate negocia deschis, onest si durabil. Donald Trump si Vladimir Putin inteleg asta si au recunoscut de facto ca acest prim pas este esential.

Cum recastigi increderea cand ea a fost aparent iremediabil distrusa prin actiuni sistematice timp de trei ani?

1. Reajustezi discursul public, recastigi acea detasare necesara echilibrului unei abordari a problemei in ceea ce il priveste pe celalalt.

2. Te delimitezi concret de atitudinile extreme ale partilor in conflict, chiar prin masuri concrete. Asta nu inseamna sa lasi Ucraina sa sucombe sub presiune militara ruseasca, ci ii corectezi si blochezi gesturile de escaladare, actionezi la nivelul leadershipului ucrainean persuasiv, vindicativ sau chiar coercitiv atunci cand este cazul si eforturile tale pentru realizarea pacii sunt subminate.

3. Identifici argumentul pacii.

Asta inseamna formularea intereselor comune ale Americii si Rusiei, obiectivele ce vor fi urmarite si atinse pe termen mediu si lung intr-o relatie ce se doreste a redeveni normala si de cooperare.

Aceste interese nu pot reprezenta generalitati, ele trebuie sa fie concrete, e nevoie de listarea lor si de planuri realizabile pentru indeplinire, practic realizandu-se o integrare concreta a lor si ajungandu-se la o noua stare a relatiei.

Explorarea si exploatarea resurselor Arcticii, reluarea relatiilor economice bilaterale bazate pe o inlaturare graduala a sanctiunilor, reintrarea firmelor si capitalului american pe piata rusa, reorientarea dinspre exclusivismul chinez spre deschidere occidentala a Rusiei sunt tot atate jaloane de atins in stransa legatura si conditionare cu pasi spre realizarea compromisului si edificarea pacii ucrainiene.

Summit-ul de la Riad din februarie 2025 a fost mai putin despre Ucraina si pacea concreta si mai mult despre acest proces initial si indispensabil realizarii unei paci cu adevarat durabile, un proces de RECONSTRUIRE A INCREDERII SI DE MODIFICARE A STATUTULUI SUA DIN COBELIGERANT DE FACTO IN MEDIATOR SI FONDATOR AL PACII.

Continutul public al discutiilor de la Riad argumenteaza exact acest lucru.

Atitudinea Americii referitoare la Ucraina si deal-ul pamanturilor rare, care sa asigure o prezenta CIVILA SI CONSISTENTA americana in chiar zona de conflict vorbeste despre garantii concrete si convenite in directia pacii.

Lectia usturatoare adresata lui Zelenski in Biroul Oval este mai mult decat raspuns la marlanii incompatibile cu uzantele diplomatice si mai mult demonstratia concreta a asumarii unui nou statut in conflict.

Negocierile si condescendenta aratata agitatiei anglo-franceze pe tema razboiului si pacii este un proces abil de persuasiune si de aducere la realitate si ratiune a unei Europe mult prea infierbantate si lovite de descoperirea pierderii unui statut devenit iluzoriu in noua realitate a anului 2025.

Toate aceste aspecte reprezinta asumarea unui proces creionat pentru prima data in discutiile de la Riad. El va trebui sa fie parcurs complet inainte ca pacea sa fie discutata in concret, increderea intre parti si asertivitatea discutiilor fiind esentiale.

Daca Europa si Ucraina vor intelege acest lucru si vor decide sa se incadreze in acest proces pornit la Riad, pacea se va realiza cu ele la masa negocierilor.

Daca vor continua belicos si ultimativ, daca nu isi vor stapani emotia si nu isi vor regla echilibrul, pacea se va realiza doar intre fostul cobeligerant de facto -SUA, si Rusia, urmand ca intre aceasta din urma si UE, la pachet cu Ucraina, sa continue sa decida armele. Atentie! FARA CA STATELE UNITE SA MAI PARTICIPE SAU SA MAI OFERE SPRIJIN.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *