Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Europa Liberă România: Aurul din Munții Apuseni va fi făcut lingouri la 20 de km de Roșia Montană

articol publicat în ianuarie 28, 2021

Primul lingou din aur provenit din Munții Apuseni ar putea fi turnat peste un an în valea satului hunedorean Rovina localitate situată la 20 de kilometri distanță de celebra Roșia Montană, așezarea minieră care în epoca romană purta numele de Alburnus Maior, ne-a anunțat astăzi Radio Europa Liberă România într-un articol semnat de Marian Păvălașc.

„Aurul va fi topit și transformat în lingouri tot la Rovina, în uzina specială care va fi construită în acest sens. Statul român ar urma să încaseze redevențe de circa 300 de milioane de dolari.

Din altă perspectivă, culmi muntoase din Apuseni vor fi înlocuite de două cratere și de un „munte” de minereu și praf. Zece gospodării vor fi dislocate pentru începerea lucrărilor de extragere, așa cum reiese din proiectul de exploatare aprobat de Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM)” conform romania.europalibera.org

Exploatarea minieră se va întinde în trei comune (Bucureşci, Buceş şi Crişcior) și va cuprinde peste 27 de hectare de teren cât despre proprietari și proiect vă invităm să citiți TOT ARTICOL dând click aici!

3 thoughts on “Europa Liberă România: Aurul din Munții Apuseni va fi făcut lingouri la 20 de km de Roșia Montană

  1. 27 kilometri patrati nu este egal cu 27 hectare, ci cu 2.700 hectare!

  2. E un subiect major, prin implicatiile pe care la are asupra intregii zone. Ar fi interesant de stiut care este pozitia autoritatilor locale, ale reprezentantilor zonei in Parlament si ale filialelor locale ale principalelor partide despre aceasta situatie: implicatii, avantaje si dezavantaje pentru locuitori. O intrebare si pentru statul roman: daca exploatarea aurului in Apuseni e atat de interesanta pentru straini, cum de nu e si pt.statul roman?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *