Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Florin Cazacu: Carantinarea Bradului este o măsură cu care este foarte greu să fii de acord în calitate de primar

articol publicat în martie 23, 2021

Primarul Florin Cazacu a explicat în această seară cum s-a ajuns ca municipiul Brad să fie carantinat, de la numărul mare de cazuri depistate în ultimele zile, la decizia luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Ieri, Apuseni Info a prezentat „Ce măsuri trebuie respectate de către cei care se află permanent sau tranzitează zona carantinată Brad?”

„Din nefericire veștile din această seară nu sunt dintre cele mai bune pentru comunitatea brădeană și este vorba după cum bine știți, despre decizia luată de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, de către Direcția de Sănătate Publică, de carantinare zonală pentru zona Brad.

Doresc să fac câteva precizări, în această seară, legate de această măsură, dispusă de către, așa cum vă spuneam, de către Direcția de Sănătate Publică care a analizat elementele legate de carantinare zonală. Au fost transmise informații către Institutul Național de Sănătate Publică, ulterior aceste informații după ce au fost validate către Institutul Național de Sănătate Publică, au fost analizate de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și ulterior materializat într-o Hotărâre a Comitetului Județean. A fost transmisă către Departamentul de Situații de Urgență la nivel central unde a fost semnată de către Raed Arafat (n.r. hotărârea) ordinul de carantinare zonală pentru trei localități din județul Hunedoara, este vorba de Brad, Petroșani și orașul Simeria.

Conform datelor oficiale, județul Hunedoara incindența cazuri de COVID-19 a fost de 4,21 la mia de locuitori, la nivel de județ, în municipiul Brad 6,47 la mia de locuitori, Petroșani 6,01 la mie iar la Simeria 6,04 la mia de locuitori. Este evident că toți cei care din nefericire au avut incidența cazului mai mare de șase la mie, la nivel de localități mari, s-a dispus măsura carantinării.

Este o măsură cu care este foarte greu să fii de acord în calitate de primar, nu pot deloc să fiu mulțumit de această decizie. A fost o decizie care a aparținut în exclusivitate Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și a fost luată în urma analizei unor indicatori care sunt prevăzuți într-un un ordin al ministrului sănătății, indicatori care prevăd incidența, prevăd trendurile, prevăd trendul crescător pentru ultimele 14 zile.

Ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate cu unitățile închise, ponderea populației vârstă de 65 de ani și peste atât în localitate cât și în zonele rurale ale județului și foarte multe alte aspecte care au determinat Direcția de Sănătate Publică, Institutul Național de Sănătate publică și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență să ia această decizie.

Așa cum vă spuneam, primăria, Consiliul Local, autoritățile locale de la nivelul comunității nu au competențe în a fi de acord sau nu fi de acord cu aplicarea acestor măsuri mai ales că sănătatea publică este o factor foarte important pentru fiecare dintre noi și pentru întreaga comunitate.

De asemenea, nu suntem singurele comunități, noi, cei din județul Hunedoara, Petroșani Brad și Simeria care ne confruntăm cu această situație după cum bine știți din mass media de la nivel național această măsură s-a dispus și la Timișoara, localități învecinate Timișoarei, localități cu incidență mult mai mare dar din nefericire situația nu a fost deloc îmbunătățită.

Totodată, în această seară am avut o convorbire telefonică cu secretarul de stat Raed Arafat, chiar înainte de a intra în această emisiune și mi-a spus că această măsură a fost luată la propunerea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Din experiența anterioară știe că în perioada celor 14 zile de carantinare există riscul să crească incidența cazurilor la mia de locuitori și este necesar ca întreaga comunitate să fie mobilizată să respecte toate măsurile pentru a scădea această incidență.

Situația este extrem de gravă, nu discutăm doar de aspectele legate de legislație, vreau să vă fac o prezentare a cifrelor: În momentul de față, în perioada 17-21 martie, vorbim de patru zile, în compartimentul de primiri urgențe de la Spitalul Municipal Brad s-au prezentat 112 pacienți, au fost prelevate 112 probe pentru pacienți care aveau simptomatologie de infectare cu COVID-19, 80 de pacienți pozitivi și 32 negativ deci 80 de pacienți doar în patru zile. Este alarmant modul cum evoluează numărul persoanelor infectate și de aceea am măsura carantinării trebuie să o privim ca și o măsură de protecție a sănătății publice în Municipiul Brad.

Nu sunt de acord ca și cetățean că măsurile restrictive sunt cele mai potrivite dar sunt obligat ca primar și cred că este necesar să facem cu toții eforturi, ca să diminuăm această incidență extrem de mare a infecțiilor cu COVID-19 în comunitatea noastră” a transmis live, în această seară, primarul din Brad.

1 thought on “Florin Cazacu: Carantinarea Bradului este o măsură cu care este foarte greu să fii de acord în calitate de primar

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *