Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Politogul Horia Lupu: Ar fi fost util un mesaj provaccinare din partea BOR, fără nuanțe și fără rețineri

articol publicat în octombrie 6, 2021

Politologul Horia Lupu a comentat marți la Clujul Politic LIVE! situația măsurilor luate de autorități cu privire la vaccinare, protestele cu iz antivaccinist și alte subiecte politice. Lupu a fost prezent în emisiunea moderată de jurnalistul Tiberiu Fărcaș, la care a participat și consultantul politic Horia Nasra, politologul precizând că ar fi fost util un mesaj provaccinare din partea BOR, fără nuanțe și fără rețineri.

„Nu este posibil la 30 de ani de la Revoluție, în Biserica Ortodoxă și aici nu mă refer la întreg establishment bisericii, ci la modul în care biserica comunică, să devină, să revină într-o zonă a percepțiilor și interpretărilor în care să poată fi acuzată de obscurantism și de misticism, mai rău decât înainte de `89.

Și vă dau doar un simplu exemplu, a lui Teodosie Snagoveanu, care într-adevăr pe urmă a fost sancționat de către Sfântul Sinod. Nu se poate să confundăm ceea ce înseamnă biserică, sub o formă sau alta multimilenară, primul Mitropolit al al Munteniei avem prin 1350 și ceva, nu se poate să confundăm acest establishment, care are și niște obligații totuși față de populație asta care este una atașată de religiozitate și practicarea religiei, nu se poate să nu manifești niciun fel de responsabilitate din acest punct de vedere.

Eu nu am putut decât să salut inițiativa acelui parlamentar USR, se știe relativă lor aversiune față de BOR, care a propus Patriarhului să vină cu un mesaj provaccinare și să se vaccineze el însuși iar purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, altfel un om foarte inteligent și care pare frecventabil, dar care are niște mesaje de o rigiditate regretabilă, să spună <<Domnule, noi susținem vaccinarea dar dosarul medical al Preasfinției Sale, al Preafericitului, este un dosar medical secret și dânsul de aceea nu se vaccinează>>.

Preasfinția Ta, Preafericite, ai o responsabilitate socială. În numele acelei responsabilități sociale ai putea chiar să riști vaccinarea, pentru că ai niște medici care să te asiste pe urmă dacă lucrurile nu merg bine. Ar fi fost extrem de util un asemenea mesaj dar Biserica Ortodoxă, fără nuanțe și fără rețineri din partea Bisercii Ortodoxe, pentru că dacă ne uităm cele mai mici procentaje ale vaccinării sunt în rural. Dacă preoții din rural ar fi fost puși să dea exemple și aici eu cred că ei puteau să fie puși fără să vorbim de presiune, la fel cum mi se pare extrem de normal ca personalului medical să i se ceară să se vaccineze” a comentat pasivitatea BOR în campania de vaccinare, Horia Lupu, la Clujul Politic LIVE!

Horia Nasra: Avem exemple pozitive în BOR, faptul că Înaltpreasfinția Sa, Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, s-a vaccinat.

„Am să vă rog să mă lăsați pe final, să fiu și avocatul BOR-ului, parțial, că până la urmă aici ar fi trebuit și ei să aibă și un punct de vedere, chiar dacă nu sunt cea mai bisericoasă persoană după cum bine știți dumneavoastră și voi.

Deci din punct de vedere a BOR-ului, este oarecum parțial adevărat ce spune Horia Lupu, dar haideți totuși să dăm și exemplele și pozitive din BOR, îl avem pe Înaltpreasfinția Sa, Mitropolitul Clujului, care a anunțat că s-a vaccinat și anunțul lui a venit tocmai pentru a încuraja și alții prelați și înalți prelați și alți cetățeni să se vaccineze. Deci avem un exemplu foarte bun la Cluj, sincer m-am bucurat foarte foarte tare când am văzut că Înaltpreasfinția Sa încurajează oamenii să se vaccineze printr-o simplă mărturie” a completat Horia Nasra, la Clujul Politic LIVE!

2 thoughts on “Politogul Horia Lupu: Ar fi fost util un mesaj provaccinare din partea BOR, fără nuanțe și fără rețineri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.