Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

dr. Andrei Bolojan: În legea sănătății sunt cuprinse și articole cu privire la medicina preventivă, însă au rămas la stadiul de ”tuș pe hârtie” și-atât!

Dr. Andrei Bolojan, într-un interviu pentru publicația Sănătate Info, explică cât de importantă este noua revoluție industrială în medicină și anume – medicina preventivă.

Ca să înțelegem importanța medicinii preventive, prima dată trebuie să înțelegem ce înseamnă ea: prin medicină preventivă se înțelege ansamblul măsurilor medico-sanitare impuse pentru prevenirea apariției și a răspândirii bolilor. În medicina modernă, accentul cade pe măsurile de tratament profilactic deoarece: șansa de reușită este mult mai mare, costurile tratamentului sunt mai mici în cazul prevenției decât în cazul tratamentului curativ. Ca exemple de măsuri profilactice putem urmării: măsuri de igienă personală și alimentară, vaccinarea populației în zonele cu risc pandemic, izolarea cazurilor afectate pentru a preveni îmbolnăvirea populației sănătoase, sterilizarea aparaturii medicale împotriva apariției infecțiilor nosocomiale, etc.

Trecerea de la medicina curativă la cea preventivă este una dintre provocările majore ale tuturor sistemelor de sănătate din Europa. Deocamdată nu putem vorbi despre o dezvoltare uniformă a medicinei preventive, predictive și personalizate în spațiul european, însă există pași importanți realizați în această direcție

Bolojan mai precizează că la nivel legislativ, încă suntem în epoca neoliticului: „Da…În legea sănătății sunt cuprinse și articole cu privire la medicina preventivă, însă au rămas la stadiul de ”tuș pe hârtie” și-atât. Articole incomplete și fără protocol clar. Spre deosebire de alte țări, cu viziune, care și-au însușit acest mod de practică medicală de ceva vreme, noi încă de jucăm cu ”dânsa” în nisip. Îmi este greu să cred că nu avem oameni ”copți” care să poată implementa măsuri concrete și utile pentru populație, însă elanul acestora cred că se oprește la granița cu politicul

Pentru a citi TOT INTERVIUL, click aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian