Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Chimia interioară este net superioară: Să nu distrugem Munții Metaliferi pentru o mână de arginți!

Echipa Apuseni Info a urmărit cu atenție, joi seară, declarațiile primarului din Brad, Florin Cazacu, referitoare la un posibil proiect minier din zona Bradului.

Florin Cazacu a declarat în această seară că „Chiar dacă nu pare de interesul municipiului Brad, în cursul zilei de ieri a avut loc o dezbatere publică, organizată de către Agenția de Mediu Hunedoara în satul Rovina, comuna Bucureșci, legată de oportunitatea deschiderii exploatării miniere de la Rovina.

Este un proiect care naște foarte multe discuții au fost prezenți oameni politici de la nivel național, unii în căutarea unui capital imagine, cert este că să fie create locuri de muncă în municipiul Brad, în zona Brad, este bine venit. Mineritul pe noi nu ne-a speriat niciodată. Dacă se îndeplinesc întru totul condițiile de mediu, dacă este îndeplinită legalitatea, dacă este plătită redevența, dacă sunt create locuri de muncă orice investiție în zona noastră este binevenită. Bineînțeles că vor mai fi astfel de dezbateri dar acesta este un subiect care a fost în atenția opiniei publice la nivel național”.

Să le luăm pe rând, domnule primar Florin Cazacu și extinzând, măreți primari din Țara Zarandului, amatori de lobby extern:

  1. Asumați-vă bărbătește, domnule primar Cazacu, susținerea proiectului, fără virgule, fără paranteze. Oricum nimeni nu v-ar condamna, sunteți fost miner. Spuneți fără perdea: Susțin proiectul!
  2. Bine ar fi totuși, ca instituția primarului, sub scuza oportunității creării unor locuri de muncă (câte or fi alea) să nu fie implicată în susținerea unor interese economice private. Până la urmă, dragă domnule primar Florin Cazacu, știe domnia voastră foarte bine că în trecut STATUL ROMÂN a fost capabil să asigure tehnologie și pentru anumite exploatări de suprafață. Aici nu vorbim de inginerie nucleară.
  3. Dacă tot unii dintre primari, în frunte cu domnia ta, dle. Cazacu, ne fluturați în față locurile de muncă, am vrea și noi prostimea, să știm, câte ar fi: 200? 2.000? 20.000? 200.000? Că vorba aia, săptămânal în Brad sunt disponibile 200 de locuri de muncă. Apoi, să știm și cam cât ar fi salariile. Nu mai aruncați în vânt o propunere incompletă și indecentă!
  4. Oare dintre cele 200.000 de locuri de muncă create, 199.999 vor fi pentru personal specializat, care by the way NU SE MAI GĂSEȘTE pe la Brad sau doar unii muncitori agricoli din Spania care acum culeg cireșe pe 1.400 euro se vor întoarce acasă la târnăcop pentru 487 euro?
  5. Și apropo, nu orice investiție e bună în zonă. Nu! Aici vorbim de peisaj selenar, nu de plantarea de lalele și maci pe marginea Crișului…

Cam atât. Revenim!

P.S. Uneori, domnule primar, onoarea este mai valoroasă ca aurul…iar chimia interioară este net superioară!

P.S. Către toți primarii lobbiști din Țara Zarandului: Oare ați finalizat asfaltarea tuturor drumurilor comunale? Avem gaz în fiecare comună? Avem rețea de apă funcțională peste tot, în fiecare sat? Cum stați cu proiectele din Anghel Saligny? Se aude că vine doar câte un proiect pe UAT? Alte probleme nu aveți?

1 thought on “Chimia interioară este net superioară: Să nu distrugem Munții Metaliferi pentru o mână de arginți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian