Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Prefectul Călin Marian intervine în cazul scandalului de la Spitalul Județean de Urgență Deva: „Nu permit să avem abateri de la lege, nu permit să avem abateri de la proceduri și regulamente”

Prefectul Călin Marian nu a acționat la cald în cazul semnalat în premieră de Apuseni Info în decembrie – (VIDEO) O femeie ar fi fost, în mod eronat, dusă la morgă: „Mai aveam o oră și mă tăia! Îmi făceau autopsia de vie și m-a trezit Dumnzeu!” și a ieșit cu declarații publice doar acum, declarații așezate, în care prezintă o serie de întrebări rămase deocamdată fără răspuns, sau fără un răspuns concludent.

„Ca urmare a filmărilor și informațiilor apărute în spațiul public, informații care au fost, ulterior, preluate de o serie de publicații și televiziuni județene și naționale, referitoare la cazul unei doamne din municipiul Hunedoara care a fost internată la Spitalul Județean de Urgență Deva, prin natura atribuțiilor și a obligațiilor pe care legea mi le conferă, am dispus o serie de controale și verificări.

Menționez că este vorba despre cazul doamnei care a fost internată în anul 2022 la Secția de Cardiologie a SJU Deva și care afirmă că după ce i-a fost administrat un antibiotic la care era alergică, starea sa de sănătate s-a degradat rapid și că, ulterior, s-a trezit la morga spitalului.

Având în vedere gravitatea acuzațiilor, precum și natura problemei sesizate, am solicitat Direcției de Sănătate Publică Hunedoara și Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara efectuarea unui control de specialitate și identificarea situației exacte.

În urma verificărilor efectuate, Spitalul Județean de Urgență Deva, instituție care funcționează în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, a fost sancționat cu suma de 27.659 lei de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, întrucât nu a respectat obligațiile contractuale prevăzute în contractul de furnizare de servicii medicale spitalicești, nu a respectat obligațiile prevăzute în protocoalele terapeutice, dar și pentru lipsa semnăturii șefului de secție de pe fișa de observație a pacientei.

După ce subiectul a devenit public, medicul care a dispus administrarea tratamentului și nu a raportat incidentul extrem de grav, medic care era la acel moment șeful Secției Cardiologie al SJU Deva, a fost demis din funcție, dar sunt în continuare o serie de întrebări rămase deocamdată fără răspuns, sau fără un răspuns concludent.

1. Care a fost motivul real – dincolo de explicația neconcludentă privitoare la ”presiunile” pe care le-ar fi făcut familia pacientei asupra medicului, explicații enunțate de conducerea Consiliului Județean Hunedoara – pentru care medicul a plătit o sumă de bani către familia pacientei? Cât de mari au fost aceste presiuni și de ce medicul nu a raportat această situație organelor abilitate?

2. Cum este posibil ca datele medicale și cele personale ale pacientei să fie prezentate în mass-media de către conducerea Consiliului Județean Hunedoara? Fișa medicală a oricărui pacient este un act care este protejat de către regulamentul care reglementează datele cu caracter personal, la fel ca și celelalte date de identificare și, în niciun caz, legal nu pot fi făcute publice.

Nu putem să tratăm cu superficialitate anumite situații și cu atât mai mult cele care țin de sănătatea oamenilor. Este datoria și, totodată, obligația instituțiilor publice să identifice fiecare aspect al problemelor, să stabilească care este starea de fapt reală și să aplice sancțiuni clare în cazul în care lucrurile nu corespund, fără să încerce să ascundă sau să cosmetizeze vreunul dintre elementele problemei în ansamblul ei.

În calitate de prefect al Județului Hunedoara, nu permit să avem abateri de la lege, nu permit să avem abateri de la proceduri și regulamente, iar pentru asta este necesar să sesizăm toate instituțiile publice. Este necesar să verificăm cum își face fiecare treaba și, mai ales, este necesar să facem ceea ce trebuie.

În acest subiect extrem de sensibil nu este vorba despre politică, este vorba doar despre respectarea regulilor, a legilor în vigoare și a valorilor morale care nu sunt negociabile și nu trebuie să fie arbitrare, ci obligatorii pentru noi toți!” a declarat Prefectul de Hunedoara, Călin Marian.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *