Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Emil Popa: Se măresc substanțial tarifele la gunoi în Beiuș

Consilierul local USR de Beiuș, Emil Popa, a anunțat că se măresc substanțial tarifele la gunoi în Beiuș.

„Am aflat, mai întâi ”pe surse”, că se măresc substanțial tarifele la gunoi. Dar eu nu transmit informații neverificate, nedocumentate, așa că, doar după ce informația inițială mi-a fost confirmată printr-o notă scrisă cu litere mici pe ultima factură trimisă de AVE am considerat că informația este sigură și reală. Desigur că AVE a făcut majorarea pe furiș și au făcut acea informare formală doar pentru că-i obligă legea, altfel n-ar fi trecut creșterea tarifului nici aici. Iar pentru că nicăieri altundeva nu am găsit publică această informație, nici pe websiteul lor, nici în presă și nici pe pagina lor de Facebook, am considerat necesar să vă informez despre această majorare semnificativă, ca să nu vă mire când veți avea de plată facturi mult mai mari, având în vedere cât de mult au scumpit gunoiul.

Așadar prețul la gunoiul rezidual crește de la 97,52 lei la 134,38+TVA, adică 160 lei/mc! La deșeurile biodegradabile majorarea va fi de la 94,56 lei la 105,12+TVA, adică 125 lei/mc! În plus, ca să nu pară scump, au împărțit fiecare din cele două servicii în 3, respectiv 4 articole distincte după cum urmează:

Gunoiul rezidual (prețuri fără TVA):

1 – Servicii de transfer a deșeurilor reziduale – 33,54 lei

2 – Tratare/eliminare prin depozitare a deșeurilor reziduale – 44,84 lei

3 – Contribuția pentru economia circulară aferentă deșeurilor reziduale – 56 lei

Gunoiul biodegradabil (prețuri fără TVA):

1 – Servicii de transfer a deșeurilor biodegradabile – 41,02 lei

2 – Compostare a deșeurilor biodegradabile – 38,17 lei

3 – Contribuția pentru economia circulară aferentă eliminării reziduurilor după compostare – 14,40 lei

4 – Eliminare prin depozitare a reziduurilor de la compostarea deșeurilor biodegradabile – 11,53 lei

Mai mult, dacă nu sunteți atenți, riscați să rămâneți cu gunoiul neridicat. Asta pentru că, printr-o altă notă, se menționează că: ”Începând cu data de 01.01.2024 deșeurile biodegradabile și reciclabile contaminate, neconforme nu vor mai fi ridicate conform alin. (2) art. 18 din Regulamentul serviciului de salubrizare pentru județul Bihor!” Prin urmare oricând vă poate lăsa gunoiul în fața casei justificând neridicarea simplu: ”n-am ridicat că a fost contaminat…”

Să nu uităm cum ies banii din Beiuș pentru că gunoiul e dat la AVE, la Salonta. Apa e dată la CAO, la Oradea. Agentul termic e dat la Transgex, la Oradea. Gestionarea câinilor fără stăpân, la Oradea. Parcul (viitor) industrial e pe terenul dat, tot la Oradea. Transportul public, controlat de Oradea. Locurile de muncă bine plătite, la Oradea. Primăria este doar marioneta celor de la Oradea. Am rămas la Beiuș cu măturatul stradal. Deocamdată…

Concluzia? Beiușul nu mai e controlat de beiușeni, ci din exterior, cei de aici sunt doar de fațadă și nu au puterea nici măcar să stabilească un tarif decent pentru populație în oricare dintre serviciile menționate mai sus!

Eu unul vreau serviciile publice înapoi sau referendum pentru alipirea de Oradea, că nu-și mai au rost Primăria și Consiliul Local în condițiile actuale!” a anunțat consilierul local, Emil Popa.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *