Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Mlădițele Partidului și candidații.

Cluj-Napoca, templul universitar al Ardealului, centru al excelenței medicale și hub IT regional sunt etichetele de astăzi ale orașului, care în 1918 avea sub 20% români între „zidurile cetății”. Vă servesc nițel aperitiv istoric ca să ronțăiți bine titlul „Mlădițele Partidului și candidații”.

Deci, în perioada interbelică, Timișoara de astăzi și Cluj-Napoca de astăzi, nu aveau elite economice românești care să rivalizeze sau măcar să se încoarde la recenta și tânăra capitală a României Mari – București. Doar Iașiul, bătrâna capitală a Moldovei aspira la o oarecare concurență cu Bucureștiul și poate pe bună dreptate, oraș care și-a sacrificat destinul istoric pentru Unire, în favoarea Bucureștiului. Cluj-Napoca și Timișoara, până în 1989, era smerite.

Clujul anilor `90 și-a creat pentru prima dată în istorie o aristocrație locală, politică și economică, aristocrație care și astăzi, prin resorturile sale controlează Clujul și o va mai face încă 10-15 ani, până ce natural, Doamna cu Coasa îi va duce în lumea celor Preacucernici, hahahahaaa mai ales că toți și-au plătit indulgențele pe pământ și au primit cheile raiului hahhahahaaa celebrele Cruci ale Transilvaniei date în stânga și dreapta, precum crucile templiere, la fel de goale și dânsele de conținut.

Mlădițele Partidului au născut aristocrația clujeană.

Emil Boc, actualul „politician de dreapta” în timp ce era student în anul I la Facultatea de Istorie-Filozofie, a fost ales vicepreședinte al Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști (UASCR) din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.

În anul Revoluției, Boc a fost ales președinte al Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din Centrul Universitar Cluj-Napoca, succedându-i in aceasta funcție lui Ioan Rus (omul lui Țiriac de la Cluj), care a devenit ulterior un important lider al PSD (vicepreședinte național) și vicepremier și ministru în mai multe guverne PDSR, PSD. Boc a avut o carieră politică și mai fulgerătoare în perioada postdecembristă, devenind președinte al PDL și prim-ministru al Guvernului României în perioada de apogeu a regimului Traian Băsescu (2008-2012).

Acestă istorie cumva a fost deseori piatră de temelie la ideea că PD, PD-L, PNL și PSD ar fi făcut blat la Cluj, o povestioară discutabilă. Haideți să fim serioși, echipa Boc – Tișe – Buda nu avea cum să facă blat cu o filială impotentă electoral, plină de gângavi ușor marcați cu ochii bulbucați când auzeau că trebuie să urci dealul la dl. Rus sau la profesorul Dîncu. Gângavi speriați erau ieri și sunt și astăzi cei rămași pe Eroilor 2 în sediul mai prăfuit din curtea partidelor politice.

Bun.

Dar vechea clasă politică a reușit câteva proiecte naționale, incontestabile: au tras toate autostrăzile spre Cluj-Napoca (Turda-Sebeș fiind proiectul lui Remus Lăpușan), au numit „n” miniștri, au trimis la București un șef de SRI și doi președinți ai Academiei Române, au condus PD, PD-L direct prin Emil Boc (chiar și când Nelu Mexicanu se băga peste deconcentratele din Cluj), au mai pus „n” ambasadori iar Grupul de la Cluj a făcut ani de zile jocuri de primă mână în PSD. Palmares politic impresionant, cât al CFR-ului în 10 ani.

Pe lângă forța politică locală și contextul extern, adică intrarea României în UE în 2007, s-a dezvoltat etapizat economia țării spre granița de vest, Clujul fiind natural privilegiat.

Din generația cabliștilor și a bancherilor s-a născut și aristocrația economică, care întotdeauna a fost apropiată de Emil Boc (prin semnătura sa, cel mai puternic om din Cluj-Napoca, nu doar în oraș, ci și ca reprezentare simbolică a Clujului în restul țării). Și ca reprezentanți ai acestei prime aristocrații de Cluj îi avem pe: Horia Ciorcilă (alături de Emil Boc, singurii clujeni care realmente contează în București), Ovidiu Turcu, Dorel Goia, Ștefan Gadola, Daniel Metz,  frații Simion și Teofil Mureșan, Călin Mitică și alții.

Însă și această aristocrație are limitele ei și noi clujeni, personalități noi sau entități private tinere își fac loc în economia Clujului.

Să vă dăm un exemplu, dacă în anii trecuți unii rectori ai UBB și UMF era făcători de grătare pe la cabanele din Cluj sau parteneri de pahar cu mlădițele partidului, mai nou UMF prin Anca Buzoianu și UBB prin Daniel David s-au rupt de tot de influența politică locală asupra universităților. Bravor lor!

Emil Boc va câștiga primăria cel mai probabil și în 2024. Scorul este semnul de întrebare.

Fără dar și poate, când ieși din Cluj-Napoca, dacă spui Cluj, spui Emil Boc. Popularitatea la nivel național a fostului premier, șef de partid, fost, actual și viitor primar al Clujului este uriașă. Românii i-au uitat tăierile de când era premier (corecte în opinia noastră, dimpotrivă mai tare trebuia să intre în aparatul bugetar) și în mod normal este cel mai bun candidat al PNL la președinția României, cu mult peste oricare altul, însă, are marea problemă este cu Klaus Werner Iohannis care nu a uitat cum Emil căra geanta Elenei Udrea, în 2014, la Negreni.

În ultimii ani s-a tot vehiculat că Boc vrea să plece din primărie la te miri ce căcărează europeană. Fraților, fie sunteți habarniști în ale politichiei, fie sunteți proști. Puterea pe care ți-o dă scaunul de primar al Clujului este URIAȘĂ. Boc sub comisar european sau președinte de țară nu pleacă, doar dacă se ramolește politic și deocamdată, fraților, it’s alive and kicking.

În ultimul mandat, ce a făcut primarul Clujului? Ăsta e uriașul său minus. Dale în centrul Clujului și atât (care arată destul de bine, indiferent de ce spun cârcotașii).

Clujenii au dreptul să fie nemulțumiți: ZERO CENTURĂ, METROUL E UN PROIECT MORT (niciodată Bucureștiul nu va finanța acest mega proiect iar banii europeni primiți nu acoperă nici 10% din proiect), TRENUL METROPOLITANUL, un proiect simplu de altfel este blocat fără vreo explicație logică, CULOARUL SOMEȘULUI VERDE ALBASTRU e temporizat, CULOARUL DE NORD strada Gării – Pod Ira e și el uitat, nici nu se mai amintește de el, NUMĂRUL DE CREȘE/GRĂDINIȚE e foarte mic, practic nu în patru ani, din 2012 încoace nici un proiect major de infrastructură nu a fost finalizat în Cluj-Napoca. Niciunul.

Pentru prima dată, din 2012 încoace, Emil Boc, a început să scadă în popularitate. Clujenii s-au săturat de promisiunile nerealizate și este evident că și PNL este în scădere din două motive: faptul că este un vagon al locomotivei PSD la nivel național și pentru că PNL nu reușește să se debaraseze politic de Klaus Iohannis care este o ancora care-i va coborâ la fundul oceanului electoral.

Chiar și în acest context, Emil Boc va lua un procent între 55%-67% la alegerile din 9 iunie, nu și PNL Cluj-Napoca.

Candidații

Sabin Sărmaș are până astăzi cea mai empatică și emoțională campanie online, cu niște clipuri bune, multe având un reach excelent natural. Sabin este carismatic, îl ajută față foarte mult, are experiență politică de mai bine de 15 ani, își cunoaște foarte bine adversarul și și-a stabilit ca target zona corporatistă – mediul IT, votanți pe care se va bate și cu Viorel Băltărețu (candidatul Alianței Dreapta Unită).

Cu siguranță că Sabin a intrat în această horă pentru că nu mai avea cărți de joc în interiorul PNL pentru o poziție de ministru sau de deputat din toamnă, nefiind îngurcitat de PDL-ul clujean care conduce PNL-ul de astăzi, așa cum s-a întâmplat de altfel cu Dan Tarcea și Mircea Abrudean, care au reușit să se integreze în țesutul portocaliu de pe Eroilor 2.

Sabin Sărmaș este un tip bine corelat la lumea digitală de astăzi și bine ancorat în tot ce înseamnă industria IT.

Rămân însă și mari umbre asupra jocului său politic: 1. În 2016 a fost ales consilier local, după ce Emil Boc l-a acceptat pe lista PNL Cluj-Napoca. Să fim serioși, la acea dată Alina Gorghiu (președinte interimar al PNL) nu mișca un deget în fața lui Emil Boc. 2. În 2020 a fost recomandat de Ludovic Orban pe lista de deputați ai PNL Cluj, însă atunci când Orban și-a făcut grup parlamentar Forța Dreptei nu a achiesat la invitația lui Ludovic crezând că mai are șanse să fie ministru. 3. Nu pune accent pe măsuri pentru Cluj, ci pe critica continuă la adresa lui Emil Boc, tip de campanie negativă care prinde, dar care în realitate, administrativ, nu înseamnă absolut nimic. 4. Cum să-l critici pe Emil Boc, adică ce probitate morală ai tu, Sabin, când ai stat ani de zile lângă primarul Clujului, când l-ai lăudat public, formal sau informal, când ai VOTAT în CONSILIUL LOCAL în linie cu consilierii liberali TOT ce a dispus primarul Clujului. Cum, Sabine? Cum?

Viorel Băltărețu este cu siguranță cel mai activ deputat al Clujului în materie de infrastructură și de probleme administrative ale municipiului. Este suficient să-i luați la puricat pagina de facebook și să vedeți ce a muncit în ultimii patru ani.

Băltărețu nu știe, nu poate și nici nu vrea să se maimuțărească în campania electorală, ba mai mult este incredibil de încăpățânat în ceea ce privește populismul și emoția unei campanii. Viorele, o campanie se câștigă și cu multă, foarte multă emoție.

Fraților, Băltărețu nu este genul care să toarne pești în lac, să dea cu coasa sau să vorbească despre ce fac clujenii în Gheorgheni la Interservisan sau Bolero. Mai degrabă este un Ilie Bolojan de Cluj, interesat de centuri, tren metropolitan, pasaje, școli, grădinițe. Din asta nu ne va scoate în campania electorală.

Mai are un avantaj consistent pe termen lung. USR Cluj s-a maturizat. Nimeni nu neagă popularitatea și cărămizile pus la construcția USR de către Mihai Goțiu sau Adi Dohotaru, civici pur sânge, însă sub Oana Murariu și Băltărețu s-a creionat o echipă extrem de competentă cu patru cinci USRiști care oricând se pot duela verbal cu orice alt adversar politic din Cluj, „cadre de partid” care astăzi lipsesc cu desăvârșire la PSD și PNL, că deh…. sub nuci nici iarba nu crește. USR Cluj are voci: Adrian Cristian, George Trif, Alexandra Oană, Ciprian Rus, Mihaela Nia și mulți alții.

Și mai este ceva de precizat. USR este singura formațiune politică RUPTĂ total de mlădițele partidului. E bine, e rău, domniile voastre să judecați.

Aurelia Cristea a avut o imagine excelentă în 2015-2016 când și-a asumat cu succes celebra lege antifumat care a făcut atât de mult bine sănătății generale a populației. Este cu siguranță una dintre cele mai inteligente femei din politica Clujului, din ultimii 20 de ani, și extrem de muncitoare.

Dacă nu era trasă pe dreapta în 2016 și candida la primărie posibil să fi făcut atunci un 14-18% ceea ce pentru PSD Cluj-Napoca ar fi fost foarte mult.

Astăzi, după 8 ani de pauză este greu de înțeles ce a mânat-o în această campanie, fiind totuși departe de partid și chiar convinsă să candideze de cel care în 2016 poate nu era străin de îndepărtarea ei din jocurile politice de la Cluj.

Începutul de campanie o găsește de mai bine de o săptămâna pe Aurelia Cristea, complet descoperită, fără comunicare, fără calendar public, pe semne că această candidatură nu era gândită din timp iar Aurelia are ghinionul și să lucreze cu o organizație PSD Cluj-Napoca pusă pe butuci din punct de vedere electoral. O organizație județeană care încă este în zona mlădițelor partidului și a politicii partajate de la Cluj.

Însă așa cum o știm pe Aurelia, muncitoare, se va bate pentru primăria Cluj-Napoca. Are inteligența, experiența și maturitatea să o facă.

Călin Cozma, candidatul AUR la primăria Cluj pare foarte determinat să se bată la primărie, însă coordonatorul județean Cristi Sipoș (extrem de muncitor) va trebui să știe să separe răul de bine, munca de nemuncă și să-i creioneze lui Cozma o echipă de consilieri locali care să muncească în următoarele săptămâni ca niciodată, nu să stea să bârfească pe la colțuri.

S-a tot scris în aceste zile cum că Boc ar controla AUR Cluj. Nimic mai fals, doar un zvon de presă aruncat pe piată de senatorul melcilor aciuit la AUR Cluj. Sipoș nu dorește înțelegeri cu nimeni, ci cere colegilor doar muncă și rezultate pentru AUR iar pe județ, veți vedea ce scor interesant va scoate Sipoș, care de mai bine de 3-4 luni a luat la pas toate comunele Clujului.

Revenind la Călin Cozma, cea mai mare „sarcină” electorală a sa este să-și lipească cât mai tare imaginea de cea a lui George Simion și a partidului AUR dat fiind faptul că asocierea sa cu AUR este una recentă.

Olah Emese, primul candidat doamnă la primăria Clujului, viceprimar în funcție, pleacă din start cu un uriaș avantaj electoral: Dacă Sărmaș, Băltărețu, Cristea și Cozma se bat pe un 20-30% din voturile clujenilor, Olah Emese are din start un bazin electoral de 12-15% și în acest moment are toate șansele să se bată cu Viorel Băltărețu pentru locul al II-lea.

Dacă prezența românilor va fi una scăzută la vot iar comunitatea maghiară se va mobiliza bine în ziua votului, Olah Emese poate obține un scor istoric pentru UDMR.

Loading

3 thoughts on “Mlădițele Partidului și candidații.

  1. Cam multe statui ridicate pentru un om care in ultimul mandat nu a facut nimic, dar nimic pentru oras! Cat despre activitatea de premier..nu poti sa lauzi taierea de salarii cand acelasi guvern arunca cu banii in ..despagubiri , de multe ori ilegale. A ne se uita ca sub cupola lui (in multiplele guverne pe care le-a condus) are cel mai mare numar de ministri condamnati penali! A nu se uita ca a inventat ..pensia sociala. Ca , prin pixul ministrului educatiei de la PSD a distrus invatamantul tehnic postliceal din Romania si prin pixul celuilalt ministru al educatiei (aciuit prin Franta) a transformat invatamantul de stat intr-un invatamant al meditatiei si meditatorilor. Nu uitati cate spitale a desfiintat, ca a facut praf atat legea pensiilor cat si legea salarizarii bugetarilor (pe care nici acum, dupa 12 ani nu reusesc sa le repare nimeni ). Deci mai usor cu lauda despre „maretele realizari de premier” (pe care da, conform Dancu, ..toata tara il injura pentru politicile ilogice pe care le avea ca premier dar..clujenii il apreciau. SI a trebuit sa treaca inca 2 ani sa se prinda ca ..e depasit de situatie). Iar ca primar..multiple realizari pe bani europeni sunt toate facute cu intarzieri (adica de la minim 1 luna intarziere fata de termenul stabilit prin contract la ..ani intarziere) ! PS De ce nu publica valoarea fondurilor europene atrase in oras (isi fixase singur termen intr-o sedinta de consiliu local..luna februarie a anului curent) ?

  2. e usor sa vina un nou primar si sa-si aroge meritele altuia. Se stie ca hub-ul educational din Borhanci e demarat, s-au obtinut autorizatiile de construire pentru gradinita, scoala, liceu. Sabin Sarmas vine si spune ca el in 4 ani face cresa , gradinita, scoala in Borhanci! evident ca vor fi facute, dar nu e meritul lui si de devine primar acum. Sau spune ca face scoala in Buna ziua, dupa ce a aflat ca s-a aprobat studiul de fezabilitate pentru scoala acolo sau Aquapark in Grigoresu. Pai dupa ce s-a aprobat si acolo studiul de fezabiltate, normal ca vii si promoti ca le faci. N-a propus nimic concret pentru Cluj, ceva care sa fie idea lui, doar gargara ieftina pe tik tok.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *