Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

În Cluj se vor face în curând primele operații de transplant hepatic. Anca Buzoianu: „Nu am crezut că o să se întâmple atât de repede”

Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie (IRGH) „Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca a intrat în Programul Naţional de Transplant Hepatic, iar primele operaţii ar putea avea loc în luna mai.

Lansarea proiectului a avut loc în 17 aprilie 2024 în prezența managerului IRGH, Mihai Mleșnițe, Rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” Prof. Univ. Dr. Anca Dana Buzoianu, Preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, Academician Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu, Coordonatorul programului Național de Transplant Hepatic de la Cluj-Napoca, Prof. Univ. Dr. Nadim Al Hajjar, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum și numeroase cadre medicale și universitare, rezidenți și studenți.

„Este un vis devenit realitate pentru noi. Este un pas important pentru pacienţi, pentru comunitatea locală şi regională, dar este un pas firesc”, a declarat, miercuri, managerul IRGH, dr. Mihai Mleşniţe, la evenimentul de lansare a Programului Naţional de Transplant Hepatic la Cluj.

Operaţiile de transplant de ficat se vor face în blocul operator care are patru săli, iar lângă acesta este şi secţia pentru pacienţii transplantaţi. Aici sunt două paturi de Terapie Intensivă şi alte două în saloane pentru pacienţii transplantaţi, imunosupresaţi.

  • „Este într-adevăr un moment istoric. Astăzi sunt trei pacienţi pe lista de aşteptare la Cluj, care îşi vor putea recăpăta sănătatea”, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, academician prof. dr. Irinel Popescu.
  • „Aşteptăm acum Ordinul de Ministru, ceea ce înseamnă că vom avea acces la baza de date a Agenţiei Naţionale de Transplant. Sper ca în cursul lunii mai să realizăm primul transplant hepatic”, a declarat și prof. dr. Nadim Al Hajjar.

La rândul său, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMFIH) „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Buzoianu, a spus că este vorba de un pas istoric, având în vedere că după transplantul renal, în oraş se va putea face şi transplant hepatic:

„Astăzi este împlinirea unui vis și recunosc că nu am crezut atunci când colegul meu Nadim Al Hajjar mi-a spus despre demararea demersurilor obținerii dreptului de a face transplant hepatic la Cluj. Nu am crezut că o să se întâmple atât de repede. Vreau să-mi exprim bucuria și onoarea că suntem parte din acest pas care este istoric. Astăzi este un moment istoric când la Cluj, după transplantul renal, se va face și transplant hepatic.

Este extraordinar pentru Cluj, Transilvania cât și pentru țara noastră și mai ales pentru bolnavi. Ceea ce s-a realizat pune bazele unui viitor mult mai bun pentru pacienții noștri. Vreau să vă felicit pentru că toți ați depus eforturi foarte mari ca să ajungem astăzi aici. O să aveți mereu sprijinul nostru pentru că nu există borne pentru că Universitatea de Medicină nu poate să existe fără spital, institute și pacienți. Suntem împreună un organism viu. O să investim în continuare în cercetare, atât pe partea de respingere și monosupresoare cât ți de tehnici chirurgicale”, a declarat Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *