Acțiune URIAȘĂ de igienizare a lacului Beliș-Fântânele: Au participat 170 de voluntari!
Clubul Alpin Român – filiala Cluj și Administrația Parcului Natural Apuseni, au organizat in acest weekend o acțiune de igienizare a lacului Beliș.
„Chiar dacă vremea nu a fost perfectă, peste 170 de voluntari s-au strâns aici pentru a pune umărul la igienizarea lacului. Mulțumim frumos tuturor! Fiecare acțiune contează!” au comentat acțiunea cei de la Clubul Alpin Român – filiala Cluj.
Lacul Beliș-Fântânele este situat în vestul județului Cluj, în partea nordică a munților Apuseni, la confluența dintre munții Gilăului (est), munții Vlădeasa (vest) și Muntele Mare (sud).
A fost amenajat în perioada 1970-1974 cu scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald. Are o suprafață de 9,8 kmp și o lungime de 13 km, fiind situat la o altitudine de 990 m. Pe malul lacului se află stațiunea turistică Beliș-Fântânele.
În perioada 1970-1974 locuitorii vechii comune Beliș au fost nevoiți să se strămute pe actualul amplasament al satului. Cătune, precum Milioan, Pleș, Dădești, Bolojești sau Giurcuța de Jos, sunt acum de domeniul amintirii și doar în verile foarte secetoase, când nivelul apei lacului scade foarte mult, se pot vedea ruinele caselor abandonate de moți, cele mai celebre fiind ruinele fostei biserici din Giurcuța de Jos.