În județul Cluj și satele vor avea mini-centuri. Opt mini-centuri sunt pregătite de Tișe în tot județul!

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, o serie de proiecte de infrastructură rutieră, <<mini-centuri>> menite să îmbunătățească infrastructura rutieră în județul Cluj, oferind alternative la traficul intens de pe principalele drumuri din Cluj. Aceste drumuri județene vor funcționa ca mini-centuri / variante ocolitoare, dar nu sunt echivalente cu autostrăzile.
Ce proiect de mini-centuri sunt pe masa lui Alin Tișe?
- Mini-centura Topa – Așchileu
- Mini-centura Sânpaul – Berindu – Popești
- Mini-centura coasta Tăușeni – Jucu – Apahida
- Mini-centura Căianu – Jucu
- Mini-centura Vad – Câțcău
- Mini-centura Cătina – județ Bistrița
- Mini-centura Dăbâca – Panticeu
Minicenturile sunt variante alternative la drumurile principale, concepute pentru a devia traficul de tranzit în afara zonelor centrale sau a străzilor aglomerate. Aceste drumuri sunt mai scurte decât centurile ocolitoare principale ale localităților.
„Sunt mini-centuri sub formă de drumuri județene care vor capta o parte din trafic. Nu vor fi în regim de autostradă.
De la Topa înspre Așchileu va fi o variantă, mai există o rută care va fi folosită pentru Baciu și care va lua mult trafic la intrare în Sânpaul, Berind, Popești, va ocoli practic toată zona de Baciu și practic ne va scoate în Cluj, care va fi tot o mini-centură/variantă, despre care nu s-a vorbit dar care este importantă.
De asemenea, vom mai prelua o parte din trafic pe o rută între coasta Tăușeni – Jucu – Apahida, care evită drumul principal de intrare și ne scoate practic la centură, la zona de planoare ne scoate acest drum care vine din Bonțida,
Mai există o mini-centură la care lucrăm, din Căianu până în Jucu, ocolind practic toată zona Apahida și venind până la Jucu și de acolo intrând pe mini-centura discutată anterior (nota redacției coasta Tăușeni – Jucu – Apahida).
Mai avem o variantă care evită drumul Dejului, intrarea prin Dej, o variantă între Vad și Câțcău, acolo avem practic două drumuri comunale pe care le preluăm și le unim și tot ceea ce înseamnă legătura între cele două văi care acum nu comunică, practic, ca să mergi din Vad în Câțcău trebuie să treci prin Dej, plus dacă vreți să mergeți spre Baia Mare și Maramureș, acestă variantă va ajuta foarte mult.
O altă variantă pentru cei din Cătina și Feldiora, va fi o legătură mai bună cu județul Bistrița, varianta de 3 km urmând să scurteze un drum de 25 de km spre Bistrița, mai există încă o variantă dinspre Dăbâca spre Panticeu, care de asemenea scurtează foarte mult legătura în Dăbâca, Panticeu, Recea Cristur și Sălaj, mini-centura în urma căreia nu va mai trebui să vă întoarceți pe drumul național pentru a ajunge între cele două localități” anunțat Alin Tișe.
Minicenturile sunt esențiale pentru optimizarea mobilității urbane și reducerea timpului petrecut în trafic. Dezvoltarea lor nu doar că îmbunătățește infrastructura rutieră, dar contribuie și la protejarea mediului, la siguranța rutieră și la o creștere economică sustenabilă.