Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Voicu Ienci: Discutia telefonica Putin-Trump. Nimic nou de stiut, doar multe de banuit

Voicu Ienci: Discutia telefonica Putin-Trump. Nimic nou de stiut, doar multe de banuit

Toata omenirea a asteptat cu sufletul la gura rezultatele spectaculoase si salvatoare ale unei convorbiri telefonice intre Trump si Putin.

Toata omenirea s-a ales cu comunicari seci si irelevante, cu ceva ce poate fi cel mult o umplutura. Pana la urma trebuia, totusi, sa existe o comunicare despre un eveniment anuntat.

Bine, trec peste faptul ca orice om cu o inteligenta medie poate deduce logic ca ceea ce se vorbeste intre presedintii a doua superputeri nucleare, intr-un cadru geopolitic complicat, ramane a fi subiectul de studiu al viitorilor istorici, care astazi se pregatesc de examenele de capacitate si de admiterea in liceu, facand obiectul unor desecretizari de peste cateva decenii.

In ceea ce priveste parerile expertilor in prime time la televiziunile intrate in vrie maxima si pline de braking-news-uri, acestea sunt, pana la urma, tot platitudini, subiecte reincalzite sau deductii ce vizeaza fantasticul. Pana la urma Mass Media lucreaza si cu genul acesta de materie prima, care costa putin dar poate distra foarte tare.

Un lucru este clar, habar nu avem si nici nu vom avea prea curand -clar si documentat, despre ce s-a discutat.

In fine, sa trecem in revista platitudinile expuse de partile dialogului, la finalul lui:

Suspendarea timp de 30 de zile a loviturilor ruse asupra obiectivelor de infrastructura energetica ucraineana.

Care infrastructura si la ce ar folosi sa lasi populatia civila in bezna, cand deja in majoritatea oraselor ucrainiene consumul de energie electrica este limitat la cateva ore pe zi? In conditiile actuale ale frontului, suspendarea pe termen de 30 de zile inseamna repliere si reducerea unei risipe inutile de obuze, rachete si drone, raportat la ce exista in momentul de fata.

Schimb de 175 de prizonieri.

Au fost peste 20 de schimburi de prizonieri de cand a inceput razboiul, multe mai substantiale ca numar decat cel convenit azi.

Predarea a doua duzini de militari ucrainieni grav raniti.

Economie financiara pentru rusi.

Liberalizarea si securizarea transportului la Marea Neagra si armistitiu al operatiunilor militare navale.

Transportul era liber pentru ambele parti combatante, ucrainienii pe la bulgari, romani si apoi la Odessa, rusii pe langa coasta turceasca si apoi pe la estul Marii Negre.

Flota rusa nu a reusit o blocada a transportului dinspre si inspre Ucraina pe Marea Neagra.

Ucrainienii s-au chinuit degeaba sa atace podul peste stramtoarea Kerch, pana cand podul nu a mai reprezentat importanta strategica initiala, fiind suplinit de rute de transport terestru prin zonele ocupate, pana in Crimeea. In timpul asta, flota rusa sta bine si cuminte, pitita in porturile din estul Marii Negre.

Asadar, tot ce s-a comunicat ca rezultat al convorbirii telefonice Putin-Trump sunt niste platitudini, ce nu modifica in nici un fel datele situatiei militare actuale si sunt departe de a da semnalul unei optiuni serioase de incetare a focului.

Singurele chestiuni interesante ce rezida din evenimentul de astazi ar fi:

Despre implicarea Europei si chiar a Ucrainei nu s-a pronuntat un cuvant, lucru care denota interesul si procuparea partilor de a regla, in primul rand, chestiuni intre Rusia si SUA, ca adevarate parti beligerante. Dispretul si ignorarea statelor europene are caracter ostentativ si deliberat, dinspre ambele parti.

Azi, in disperare maxima, Zelenski reitera teza participarii europene la procesul si deciziile pacii …primind raspunsuri doar de la partenerii europeni.

Tot azi, Ursula von der Leyen si Kaja Kallas faceau apeluri disperate pentru proiectatul si vorbitul ajutor militar de 40 de miliarde de euro pentru Ucraina, in timp ce …o tacere asurzitoare rasuna dinspre cancelariile europene, inclusiv ale statelor din „coalition of the willing”.

Donald J. Trump sau Vladimir Vladimirovici Putin nu s-au deranjat nici macar sa faca o aluzie la o implicare a UE in procesul pacii, in timp ce Ucraina continua sa se autoexcluda prin mentinerea in vigoare a unui act normativ emis in prima parte a razboiului, care interzice orice negociere cu regimul Putin de la Moscova.

Desi televiziunea NBC face referire la o discutie de o ora si jumatate, sursele rusesti vorbesc despre mai bine de doua ore si jumatate. Asta inseamna ca s-a vorbit mult si, fara indoiala, consistent, dar nu despre lucruri care sa fie date publicitatii si, mai ales, nu despre lucruri care contin neaparat realizarea unui armistitiu de moment.

Daca vreti opinia mea, toate aceste negocieri vor duce la asumarea unei suficiente apropieri si cooperari pe termen lung intre Statele Unite si Rusia si abia dupa transarea viitoarelor proiecte comune se vor realiza si pasii concreti spre o pace efectiva, ce va fi transata cu excluderea de la optiuni si decizii a Ucrainei si statelor europene, o pace ce va fi impusa prin forta si evidenta unei conjuncturi deja vizibile, pe care doar cei care nu vor sa o vada se fac ca nu o vad.

Cand Trump i se adresa lui Zelenski in Biroul Oval, spunandu-i ca ii lipsesc cartile castigatoare, se adresa, de fapt, tuturor liderilor europeni.

Accesele de belicozitate de la Paris, Londra sau Bruxelles sunt doar framantarea dramatica a celui deja intrat in joc, care stie ca trebuie sa iasa de la masa dupa ce a lasat o avere acolo, doar ca sa nu piarda si mai mult, sa nu piarda totul.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *