Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Tăcut în București, „zmeu” la Cluj. Erbașu, trimis de Emil Boc la Umbrărescu, să învețe cum să construiască autostrăzi pe dealurile Transilvaniei

Tăcut în București, „zmeu” la Cluj. Erbașu, trimis de Emil Boc la Umbrărescu, să învețe cum să construiască autostrăzi pe dealurile Transilvaniei

Disputa de la distanță dintre primarul Clujului, Emil Boc și Cristian Erbașu, un important jucător din domeniul construcțiilor din România, tăcut în București dar „zmeu” la Cluj, escaladează în contextul lucrărilor la Centura Metropolitană Cluj. Criticat pentru gestionarea proiectului, Emil Boc apără proiectul centurii Cluj, dar nu fără să lanseze și o replică acidă la adresa antreprenorului: să meargă să învețe de la Dorinel Umbrărescu cum se construiesc autostrăzi pe dealurile Transilvaniei.

Cristian Erbașu, directorul Construcții Erbașu și președinte al Federației Patronatelor Societăților din Construcții, a criticat felul în care Primăria Cluj-Napoca a gestionat proiectul Centurii Metropolitane. Printre principalele sale nemulțumiri se numără:

  • Metoda de licitație design&build (proiectare și execuție la pachet), despre care afirmă că limitează controlul asupra costurilor și poate duce la creșteri neprevăzute de buget;
  • Probleme cu finanțarea – consideră că proiectul este construit „pe nisipuri mișcătoare” și există riscuri serioase pentru execuție.

„La centură cred că era mult mai potrivit dacă se făcea, având în vedere dificultatea, întâi proiectul. Și abia apoi, după ce aveați clar bugetul, ați fi scos execuția la licitație. Cred că era mult mai practic, pentru că chiar dacă veți reuși să contractați proiectare și execuție, aveți un singur ofertant. Bănuiți cam ce o să se întâmple, câteva lucruri majore, dar sunt multe alte lucruri pe care nici acum nu știți ce vă așteaptă (…) Bugetul este extrem de nesigur în acest moment. Chiar și contractul care se va semna nu se știe la ce valoare va ajunge, pentru că până la urmă constructorul trebuie măcar să-și acopere cheltuielile. Nu mai discutăm de profit, minim un profit minimal” a declarat Erbașu în cadrul Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking.

În fața acestor acuzații, primarul Clujului nu s-a lăsat mai prejos și a explicat că metodologia aplicată este una standard în Europa, justificând strategia de design&build ca fiind eficientă și utilizată pe scară largă în alte proiecte similare.

„Domnul acesta (Cristian Erbașu – nota redacției)… cunoscut antreprenor, de ce n-a venit la licitație, la licitația pentru centură…, am organizat-o de două ori. După aceea, vorbind de proiectare și execuție, dacă nu le faci împreună dau vina unii pe alții, constructorul zice – proiectarea e proastă – proiectantul zice – nu, constructorul nu execută bine. Și atunci rămânem cu buricul netăiat, exact așa cu două moașe! Design &Build – cum se numește această procedură în Europa este cea mai cunoscută, sunt lucruri care se fac peste tot în lume pentru a asigura preluarea integrală a unui proiect. (…) În primul rând, trebuie să fii în joc. Intră la un asemenea obiectiv de infrastructură, e ușor să faci autostrăzi la șes, vino și fă autostrăzi aici, pe dealurile Transilvaniei, la alternanța deal-vale a lui Blaga. Una e să faci autostrăzi pe teren plat, alta e să faci nouă viaducte și alte poduri care să genereze lucrări de arhitectură de construcție. Aș vrea să văd oameni implicați, cum face Umbrărescu, un adevărat antreprenor, nu l-am auzit să se plângă. L-am văzut băgându-se peste tot, făcând și autostrada Moldovei și a Transilvaniei, e prezent. Ne pare rău că nu a venit la licitație și aici la Cluj. Le respect punctele de vedere, dar îi invit să vină”, a declarat Emil Boc, la ZIUA LIVE.

Mai multe despre acest subiect, click aici – Cum îi răspunde Boc omului de afaceri Erbașu, pe tema centurii: „E ușor să faci autostrăzi la șes” / „De ce n-a venit la licitație?”

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *