Tăieri ilegale masive în Apuseni descoperite de Goțiu, Petrehuș și o echipă de jurnaliști de la BBC
Munții Apuseni, cu frumusețea lor sălbatică și bogăția de resurse naturale, sunt victimele unei afaceri ilegale profitabile: mafia lemnului. Această rețea clandestină, alimentată de lăcomia și corupția, amenință ecosistemul fragil al zonei, dar și viitorul comunităților locale care depind de resursele naturale.
Mafia lemnului operează în Apuseni cu o strategie complexă. Defrișările ilegale sunt realizate cu o agresivitate impresionantă, în special în zonele protejate, unde arborii seculari sunt doborâți fără discernământ.
Tăieri ilegale masive în Apuseni au fost descoperite recent de Mihai Goțiu și o echipă de jurnaliști de la BBC – Am găsit tăieri ilegale masive în Apuseni, în timp ce am ghidat o echipă de jurnaliști de la BBC (video). Ce s-a întâmplat după ce am sunat la 112 – România curată (romaniacurata.ro)
„Luni dimineața, am ghidat, împreună cu Horea Petrehuș de la Asociația Valori Superioare, o echipă de la jurnaliști BBC, pe care îi condusesem, sâmbătă, și în pădurile în care am găsit tăieri ilegale, administrate de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț (jud. Maramureș). Ieri am ales o pădure din Apuseni, de pe raza comunei Măguri Răcătău (jud. Cluj). Am vrut să le arătăm locul unde, în toamna anului 2022, cei de la Valori Superioare au descoperit gaterele ilegale.
În urma prezentării acestora pe România Curată, am primit sesizări de la cetățeni din zonă, legate de alte gatere, tot ilegale. Informațiile s-au confirmat, am prezentat public noile filmări, iar cei de la Valori Superioare au sesizat Poliția și Garda Forestieră. După două luni de la primele materilale prezentate, Poliția a anunțat oficial, că a închis 22 (!) de gatere și a reținut un pădurar.
Ei bine, după doi ani, exact în unul din locurile în care am semnalat, în urmă cu doi ani, funcționarea gaterelor ilegale, luni dimineața, în timpul ghidării pe teren a jurnalistelor de la BBC, am constatat că tăierile ilegale au continuat de atunci. În mai puțin de o oră, am găsit zeci de cioate care par să aibă mai puțin de doi ani de când au fost tăiate. Niciuna dintre ele nu avea marcajul legal (cioplaj, ciocan, vopsea!). Balega, destul de recentă de cal, arată că activitatea în zonă e intensă, în continuare” scrie Mihai Goțiu
Horea Petrehuș a apelat, iar, la 112. Ce am găsit și ce a urmat, în înregistrarea de mai jos:
Mai multe despre acest subiect – Am găsit tăieri ilegale masive în Apuseni, în timp ce am ghidat o echipă de jurnaliști de la BBC (video). Ce s-a întâmplat după ce am sunat la 112 – România curată (romaniacurata.ro)