Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Valea Hășdate o splendoare a naturii: 30 de km de râu superb, cu rupturi de pantă și cascade repezi

Valea Hășdate o splendoare a naturii: 30 de km de râu superb, cu rupturi de pantă și cascade repezi

Cu o lungime de peste 30 de km. Valea Hășdate și râul Hășdate sunt apreciate de mulți ca adevărate splendori ale naturii.

Valea Hășdate se intinde pe o distanță de 31 km, având o suprafață de acumulare de 215 kmp. Își îmbogățește apele cu ajutorul mai multor pâraie, venite din versantul stâng și drept. Acest pârâu a săpat Cheile Turzii (prin ridicarea lentă a culmii de calcare jurasice).

In Cheile Turzii, peste Valea Hășdate există 4 punți, numerotate în felul următor, în sensul curgerii apelor văii:

  • Puntea 1 („Podul Peșterilor”)
  • Puntea 2 („Mijlocul Cheii”)
  • Puntea 3 („Vizuina spălată”)
  • Puntea 4 („Portița Cheilor”).

Un afluent de stȃnga al văii Hășdate este pȃrȃul-torent Vapa, cu confluență lȃngă cabana din Cheile Turzii. Acest torent a avariat grav, printr-o puternică viitură în anul 1899, vechiul adăpost (refugiu) din Cheile Turzii.

După ieșirea din Cheile Turzii, apa râului formează, până aproape de satul Cornești, Defileul Hășdatelor, ce prezintă o sumedenie de rupturi de pantă, cu repezișuri și cascade repezi.

La ieșirea din Cheile Turzii valea își schimbă direcția de curgere, îndreptându-se spre sud, către satul Cornești, unde se varsă în Arieș. La cca 1,5 km înainte de vărsare, valea se îngustează și formează cascada Ciucaș, la poalele căreia, din cauza forței de cădere a apei, s-a născut un mic lac, mult agreat de turiști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *