Descoperire arheologică în apropiere de Brad: urmele minerilor iliri din Munții Apuseni

O importantă descoperire arheologică a fost făcută în trecut de istoricii români în apropierea municipiului Brad, în satele Ruda și Barza. În urma săpăturilor efectuate în zonă, arheologii au adus la lumină o necropolă antică ce oferă indicii clare despre originea minerilor care extrăgeau aur din Munții Apuseni în perioada romană.
„Săpăturile arheologice efectuate pe terasa La Petrenești de pe înălțimea Muncelu (775 metri altitudine), aflată la 12 kilometri sud-est de orașul Brad, au dat la iveală până în prezent 129 de morminte de incinerație cu ardere pe loc, aparținând populației ilire colonizate aici în vederea extragerii și prelucrării minereului aurifer.
Cimitirul de la Muncelu — Brad, prin particularităţile sale de rit de înmormântare şi a formelor de vase ce au fost descoperite aici, aparţine unei populaţii coloniste de illiri sau dalmatieni, aduşi în această zonă imediat după cucerirea romană, populaţie ce se îndeletnicea cu extragerea şi prelucrarea minereului aurifer din această parte a Munţilor Apuseni în secolele II — III e.n.
Cimitirul, o descoperire de amploare, presupune existența unor aşezări de minieri în această parte vestică a provinciei romane, care aveau ca punct principal în îndeletnicire extracţia din minele Ruda Brad”, arăta arheologul Adriana Rusu, într-un raport cu privire la rezultatele cercetărilor.
Descoperirea aduce dovezi suplimentare despre activitatea minieră organizată încă din epoca romană în această regiune a Daciei și confirmă existența unor comunități stabile de lucrători specializați aduși din alte provincii ale imperiului. Munții Apuseni continuă astfel să ofere mărturii valoroase despre trecutul istoric și economic al zonei.